swedeinchina.blogg.se

Det här är beskrivning av mitt år i Kina. Fakta om Kina, subjektiva betraktelser om kulturkrockarna mellan svenska och kinesiska traditioner och levnadsvillkor. Förhoppningsvis kommer jag även att kunna ge en hel del resetips runt om i Kina och Asien. Det kommer bli ett annorlunda, spännande, chockerande och lärorikt år från och med augusti 2013 och jag hoppas att ni vill följa med på resan!

Julstämning i Kina också

Publicerad 2013-12-02 06:59:52 i Allmänt

När jag åkte härifrån i början av november var det shortsväder. Vi besökte då en stor klädaffär med rader av dunjackor och jag förundrades över att kineserna verkade har rustat sig för en vargavinter. Väl tillbaka är det fortfarande ganska varmt på dagarna men endast fyra-fem grader på nätterna. Foajen nere, som är den allmänna samlingsplatsen, har snabbt kylts ner och trots att vi har 21 grader i lägenheten går vi omkring och småfryser hela tiden. Hur stackarna som bor i betydligt sämre hus än vi klarar temperatursvängningarna är en gåta. Luftfuktigheten gör att kylan kryper in under skinnet.
 
Den första julen utomlands sägs vara den jobbigaste tiden för emigranter. Eftersom vi bara räknat med att vara borta ett år beslutade vi oss tidigt för att resa runt här i Asien istället för att åka hem. I stället får vi försöka göra det bästa av situationen så att barnen får uppleva julstämning även om själva julafton inte kommer att bli som den brukar då den firas i Malaysia.
 
Helgen inleddes med skandinavisk afton med jultema med julgranständning på Shangri-La, luciatåg och ett stort dukat bord med en kinesisk variant av skandinaviskt julbord. Betydligt godare än det låter! Elsa och hennes kompisar har tränat en gång i veckan inför luciatåget och som enda svenska fick hon lära dem hur orden skulle uttalas. Det är onekligen speciellt att få se luciatåg, det om något väcker julstämningen till liv. Tyvärr ansåg sig de två äldsta sig vara för gamla för att vara med, det spelade ingen roll hur mycket jag än mutade, bönade och bad. Nya tider även där, jag hoppas Elsa vill hålla liv i traditionen några år till.
 
 
 
Lördagen lades åt att inhandla varma kläder och sedan middag hos två våra nya vänner Arna och Martin och deras två döttrar som barnen umgås mycket med. De är från Danmark och det är otroligt hur trevligt man kan ha med två människor trots att man bara förstår hälften av vad de säger! Trots alla danska filmer och tv-serier jag sett kan jag inte påstå att jag lärt mig språket. Arna har varit till stor hjälp för mig (och de andra expat-fruarna) att komma in i det kinesiska samhället och hon är guld värd. Precis som flera andra som vi känner här håller de på att ta ställning över om de ska stanna två år till och det är verkligen inte ett lätt beslut att ta. Trots att man åker hit i intensionen att vara här en begränsad tid är det som att Kina kryper in i en och håller en kvar i ett fast grepp.
 
 
Det är inte särskilt skickligt att få fokus på allt annat än det viktigaste. Jag skyller på det nya objektivet.
 
 
Söndagen ägnades åt julpyntning och pepparkaksbakning. Med risk för att för att låta allt för kommersiell så kan vi tacka IKEA för att julen nu hittat hit också. Trots granskningen av IKEA, att ägandet inte ligger i Sverige numera osv så ska företagets betydelse för Sverige och svenskarna inte underskattas. Det är inte bara vi som tar en tur dit, äter lite "svensk" mat och går omkring och får lite hemkänsla. Nu har lite julpynt smugit sig in i
de kinesiska butikerna också, även om kineserna inte firar jul. Så om man vill ha bilder på jultomtar med kinesiska tecken på är det inga problem att få tag på. Själv väljer vi det lite mer diskreta julstjärnorna, ljusslingor och mycket levande ljus. Vi har tom hittat en liten julgran som vi pyntat med minikulor och en liten ljusslinga. Tillsammans med pepparkaksdoften räcker det gott för att få lite jul här i Kina.
 
Lyckan var dock fullkomlig när vi kunde avsluta söndagkvällen med spel och VINTERSTUDION! Att få se och höra Pops, Hård och de andra kommentera skidorna var ett, i brist på andra ord, ett "halleluja moment". Den ska nog få vintern att gå här också!
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Elenor

Publicerad 2013-12-19 08:40:12

Här har julstämningen infunnit sig, men vi längtar efter mer snö. Och ja, Vinterstudion är verkligen en höjdpunkt!)

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela