swedeinchina.blogg.se

Det här är beskrivning av mitt år i Kina. Fakta om Kina, subjektiva betraktelser om kulturkrockarna mellan svenska och kinesiska traditioner och levnadsvillkor. Förhoppningsvis kommer jag även att kunna ge en hel del resetips runt om i Kina och Asien. Det kommer bli ett annorlunda, spännande, chockerande och lärorikt år från och med augusti 2013 och jag hoppas att ni vill följa med på resan!

Middag med affärsmän

Publicerad 2015-04-23 07:34:33 i Ningbo, Kina

I går kväll fick jag följa med på en av Pers affärsmiddagar. Seth skulle avtackas och det var representanter från Kina, Norge, USA och förstås också Sverige. Jag tillförde inte mycket till stämningen runt bordet då jag mest satt och lyssnade och försökte lista ut hur man ska bete sig vid en affärsmiddag utan att skämma ut sig allt för mycket. Maten var inte riktigt i min smak; det var allt från sköldpadda till oidentifierbart kött men det fanns lite grönt att äta. Stämningen var väldigt avslappnad och det var många ämnen som avhandlades, allt från trafikregler till det amerikanska rättssystemet. Jag fick höra många historier bland annat om vissa översättningar som blivit lite fel. Det konstaterades att många översättningar är gjorda av Google på den tiden innan Google förbjöds och det är inte alltid helt lyckat. Men man måste dock ge kineserna en eloge att de försöker.
 
En skylt som Ove, norrmannen berättade om satt intill en ganska brant trappa upp till Chiang Kai-sheks tidigare hus. Den skulle varna för att man skulle gå försiktigt och visade en utspärrad hand som hölls upp, ungefär som att en polis skulle signalera stopp. På skylten stod det Please look out for a loose foot. Väldigt roligt tyckte jag.
 
Annars har veckan bestått av studier och flera besök på skolan. Förra veckan var det drama night då Alexandra och Linnea skulle vara med. De hade inte sett fram emot den kvällen, då framträdanden inte är det som de uppskattar mest, men väldigt nyttig träning. Det gick bara bra för dem och jag slogs återigen av vilken skillnad det är mellan skolan i Sverige och den här. Eleverna hjälps åt och tar hand om varandra på ett helt annat sätt än hemma. Det är väldigt roligt att få vara där och se hur de utvecklas.
 
I tisdags var det Talent Show på skolan och då stod Elsa på scenen och sjöng svenska nationalsången tillsammans med en kille från åttan som spelade flöjt. Var hon fått den intresset och modet att stå ensam på scen och sjunga är obegripligt men hon var så fin insvept i den svenska flaggan. Och bra framträdande gjorde de dessutom, så det var en mycket rörd mor som stod där i publiken. Och vilka talanger det finns bland dessa barn. Han som vann gick i femman tror jag och hade en ton som höll världsklass. En blivande världsstjärna på operascenen.
 
Dags att snart bege sig till skolan snart för Science night.
 
Fler skyltar
 
 
 
 
 
 

Formel 1 och annat i Shanghai

Publicerad 2015-04-23 06:13:31 i Ningbo, Kina

Åter hemma efter en fantastisk helg i Shanghai. Per, Alexandra och Linnea har sett Formel 1 hela helgen, något som tjejerna har sett framemot länge. Elsa och jag är inte lika bilintresserade så vi besökte bland annat Shanghai Science and Technology Museum, Tianzifang och hann även med lite shopping på fakemarket. 

Fredagen ägnades åt läkar- och tandläkarbesök. Jag har bara hört bra saker om Shanghai United Family Hospital. Sjukhuset befriade alla förväntningar och frågan är om det inte var snäppet bättre än svenska sjukhus. Toaletterna på ett kinesiskt sjukhus innebär hål i golvet och de är inte trevliga. Det är bara i yttersta nödfall jag går på ett sådant för i dem är det inte särskilt trevligt att se eller lukta på. Golvet runt hålet är ofta blött av urin och blodiga bindor ligger utspridda. Men här var det en riktig toalett, den var ren och doftade till och med citron! Lyx för att vara Kina!

Effektiviteten var enorm och det vara bara att gå mellan undersökningarna. Min läkare konstaterade att gallblåsan måste ut eftersom den var infekterad och väggarna förtjockade men eftersom jag hade ett anfall tidigare under veckan ville han vänta fyra veckor så att den stabiliserade sig. Tydligen tar man den akut eller så väntar man den tiden. Fick även starkare mediciner för magsäcken och det fungerar bra, slipper nu den värsta smärtan varje gång jag äter.

Vi bodde på hotellet med stort H. Per hade genom kontakter fått bra pris på Grand Hyatt, ett lyxhotell mitt i Pudong. Vi bodde på 70 våningen och utsikten var svindlande. Varje gång vi åkte hiss nämnde en röst att om hissen störtar så skulle man antingen ligga ner eller absolut inte ligga ner, ingen av oss uppfattade vilket. Frågan är om det spelar någon roll… Efter att ha ätit middagar ute i stan ägnades resten av kvällarna i den varma jacuzzin, varma källan och simbassängen. Jag kan säga att det inte var lätt att åka därifrån, det kändes som att jag och hotellet inte var klara med varandra.

Vädret var perfekt, svensk sommarvärme och Per och tjejerna hade två bra dagar på Formel 1. Det har varit en dröm för framför allt Linnea att få åka dit och jag vet inte var de fått sitt bilintresse ifrån. Linnea är som ett vandrande uppslagsverk när det gäller bilar, modeller, motorstorlek och annat som jag inte har någon aning om. Hon har bestämt att om hon inte blir sjuksköterska när hon blir stor ska hon bli Formel 1-förare. Kanske Per inte längre kommer att anse att hästar är särskilt dyr hobby trots allt…

 

Tjejerna nedanför Oriental Pearl Tower.  Hela helgen var det varmt och skönt och det var en mycket behaglig stämning i stan. Shanghai är nog en av världens trevligaste städer.

 
 
Nedan syns kapsylöppnaren, Shanghai World Financial Center , och strax framför ligger Jin Mao tower där vi bodde. För första gången fick vi se Shanghai tower färdigbyggd, Kinas högsta byggnad.
 
Det tog ett tag innan jag vågade gå till rummet. Som synes är det öppet hela vägen ner till receptionen på 54 våningen. Svindlande.
 
Från hotellrummen kunde man se ut över hela Pudong. Från den här vinkeln ser Oriental Pearl Tower och de andra byggnaderna ganska små ut. Kinas högsta byggnad (och en av världens högsta) ligger intill men syns inte på bilden. Där ligger också världens högst belägna hotell, Park Hyatt. Känns som att det här räcker... Rutan ut var lite smutsig och vi skämtade om att de borde tvätta dem lite oftare. I morse vid frukosten åkte en lift förbi fönstret med tre män på väg att pusta dem. Endast en var säkrad i lina och alla såg helt oberörda ut över att befinna sig omänskligt högt upp i luften...
 
 
 
 
 

T'ai chi ch'uan

Publicerad 2015-04-09 09:57:37 i Ningbo, Kina

I dag fick jag förmånen att prova Tai chi för första gången. Tillsammans med andra skandinaviska damer försökte jag mig på denna kinesiska försvars- och hälsosamma konstform tillsammans med en riktig mästare. Svårt och jätte-, jätteroligt.

Efteråt hårtvätt och klippning för 25 kr.

Kina är för närvarande på plussidan igen...

Mot Shanghai

Publicerad 2015-04-08 06:49:40 i Ningbo, Kina

Efter att ha vaknat mitt i natten av ett nytt gallstensanfall har jag fått nog och åker till Shanghai på fredag för undersökning. Resten av familjen passar på att gå till tandläkaren och Per, Alexandra och Linnea ägnar resten av helgen till Formel 1 som går av stapeln och jag och Elsa får roa oss själva så gott det går. Det är bara så svårt att välja vad av allt som finns att göra. Jag hoppas på att få göra bort operationen så snart som möjligt men vi får se vad de säger. Eventuellt följer jag med till Ningbo på söndag eller så blir jag kvar i Shanghai. Just nu vill jag bara plocka bort eländet i magen så jag slipper ha ont.

I går kom Per hem med en liten, liten pappersbit. Det spelade ingen roll hur många gånger jag gissade, jag kunde inte lista ut vad det var. Eftersom vi är i Kina borde det ha varit självklart för mig att förstå att för att spara papper har någon suttit och klippt, vikt ihop och häftat en smal remsa av Pers lönebesked. Jag hoppas att storleken av beskedet inte speglar innehållet...

Påskhelg

Publicerad 2015-04-06 10:30:24 i Ningbo, Kina

En något försenad påskhälsning till alla! Det har varit lite svårt att komma ihåg att det är påsk för här går vi omkring i sommarkläder, men vi tackar för alla bilder från fjällen med strålande sol och vit snö och påskkärringar! Per har arbetat sin första vecka som GM och även om det har varit mycket arbete för honom tror jag att han tycker det känns mycket bra.

 

Långfredagen är en vanlig dag men måndagen är ledig för alla eftersom det är Qing min, en av de sällsynta helger som kineserna är lediga från jobbet. Långfredagen innebar alltså skola och arbete som vanligt men på kvällen hade Elsa hade sin norska vän här på övernattning. Jag följde med dem till simhallen här i compoundet. Den och gymmet är det främsta skälet att vi valde att bo kvar här och inte flytta till någon annan del av Ningbo. Vi har blivit skrämmande bekväma av oss när tanken på att behöva förflytta oss för att komma till ett gym eller badhus känns jobbig...

 

På påsklördagen åkte vi på kinesisk massage och jag fick med mig Alexandra dit. Hon har varit hos den kinesiske akupunktören och det var ett kapitel för sig. Hon är väldigt rädd för nålar och under behandlingen trodde jag att hon skulle krossa Appus hand, som var där som stöd. Efteråt sa hon att hon hellre går på massage än går tillbaka till läkaren. Fast det var förstås innan hon visste vad kinesisk massage var. Under hela behandlingen gick hon igenom allt som vi andra gjorde första gången; allt från att tro att de sliter kroppen i stycken och att man aldrig ska ta sig levande upp från bänken igen till att vilja slå massören för att de gör illa en så mycket. Men hon behöver det för att få bukt med hennes konstanta huvudvärk; i morgon ska hon följa med till läkaren igen och på torsdag massören. Hon vet bara inte om det ännu.

 

Kvällen tillbringades hos Martin och Arna tillsammans med ett annat danskt par. Arna lärde oss mahjong och vi spelade till långt in på natten. Maken till krångligt men roligt spel finns inte. De andra skandinaviska fruarna träffas regelbundet och spelar men jag har inte haft tid med det. Dessutom fick jag storstryk under kvällen. Det är tur att det inte var riktiga pengar vi spelade om för då hade jag varit nästan 20 000 kronor fattigare.

 

På påskdagen var vi bjudna till Appus föräldrar på lunch. Fantastisk god indisk mat som åts med fingrarna. Jag kom därifrån med curry över hela kjolen och var alldeles gul om händerna och det var en upplevelse. Under måltiden slogs jag av hur märkligt livet är; här sitter vi i Kina tillsammans med en indisk familj som vi aldrig träffat och äter tillsammans. Den delen av dagen var i alla fall trevlig, mindre roligt blev det efteråt. Arna hade nämnt något om att de hade kaniner på Shangri-La och fastän jag visste att det skulle sluta olyckligt så lovade jag tjejerna att vi skulle åka dit. I foajen hade de gjort en hage med kaniner och små kycklingar tillsammans med massa påskpynt. I en kines ögon är det säkert jätteroligt men vi hann bara komma in så var jag nära på att skrika av ilska och frustration. Massor med kinesiska barn som höll kaninerna i öronen, benen, tappade dem i stengolvet, höll fåglarna i vingarna, drog dem i benen, ja det var hemskt. Föräldrarna och vakterna som stod där gjorde ingenting, för dem har djur varken känslor eller kan känna smärta. Vi hade fullt schå att försöka hålla koll på och ta av barnen alla djur eller åtminstone försöka visa dem hur de skulle hålla dem. Men det var barn överallt och till slut var jag tvungen att gå ut därifrån innan jag på fullt allvar slagit till någon av ungarna eller deras föräldrar som inte fattar bättre. Det här är det absolut värsta med Kina. Jag borde kanske uppröras mer av brott mot mänskliga rättigheter, folk som bara försvinner för att de har annan syn än partiet eller massavrättningar, men för mig är det och kommer alltid vara djuren som ligger absolut närmast hjärtat. Jag var fullständigt rasande igår. Maktlösheten är så stor och tankarna jag hade om kineser var inte höga när jag på riktigt dåligt humör stegade därifrån och det jag sett låg sedan över mig och tjejerna som ett mörkt täcke resten av kvällen. Bilderna över hur djuren led, en kanin var nästan döende av all stress den utsatts för, har etsat sig fast på hornhinnan och kommer att ta tid att förtränga. Innan jag gick tog vi i alla fall varsin kaninunge och satte oss med dem i sofforna. De var så matta att alla somnade i våra famnar, säkert lättade att få lite lugn och ro för en liten stund.

 

Tjejerna och Appu stannade lite längre än mig och Alexandra försökte prata de på hotellet till rätta, men det förstod jag var helt meningslöst, för kineserna förstår inte problemet. Alexandra är starkare än mig på det sättet och jag beundrar henne för det. Jag tänker i alla fall skriva till hotellet och berätta vad vi tycker. Nu är ju påsken snart över och jag bara bävar för hur de kommer att ta bort dem. Avlivingsmetoderna är lika grymma som allt annat oavsett vilket djur det är. Flickorna erbjöd sig köpa dem men det gick inte. De hade väl inte utnyttjat dem klart. Hur i hela friden ska man göra för att ändra en hel nations inställning och vart ska man börja?

Röriga veckor

Publicerad 2015-04-06 10:21:00 i Ningbo, Kina

Det har varit ganska fullt upp de sista två veckorna. Feber och hur mycket skolarbete som helst för mig och döttrarna och massor för Per att göra på jobbet, gjorde att all tillbringad tid på IKEA inte blev så trevlig som man skulle kunna tro att jag skulle tycka att det var. Att dessutom gå omkring på IKEA när man måste skrika till varandra för att det är så mycket ljud från alla håll och kanter underlättar inte när man ska välja tv-bänk. Ja, den mindre behagliga shoppingupplevelsen på IKEA i Kina förtjänar ett eget inlägg. Hur man får sälja något där annat än värmeljus och diverse småplock är en gåta. Och jag tror att det är det för dem också, för den säljare som fick expediera oss var helt lyrisk och följde oss resten av vägen till kassorna och till och med fotade oss. Vi stod för den största försäljningen i hans karriär.

 

Flytten till nya lägenheten och allt runt omkring har tagit mycket tid men väl på plats börjar det kännas riktigt bra. Lägenheten var helt omöblerad och förra fredagkvällen kl 8 anlände 73 lådor från IKEA. När vi gjorde beställningen erbjöd de sig att för 2500 kr montera ihop allt men det tyckte jag var helt onödigt. När alla paketen anlände ångrade jag mig bittert, men underbara Arna och Martin kom och hjälpte till så nu är allt klart. De bjöd dessutom på mat hela helgen och tacksamheten är stor att vi har sådana vänner som ställer upp när man som mest behöver det.

 

Men fredagkvällen blev lång. Vi börjde arbeta direkt allt var på plats men halv elva ringde Linda och sa att det blivit något fel på beställningen och att vi fått ett paket fel. Linda (Pers assistant) och hennes man fick komma till oss igen och tillsammans skulle vi försöka räkna alla paket. Att räkna till 73 är inte speciellt svårt och efter den kvällen kan jag räkna på både svenska, engelska och kinesiska, men när paketen är delvis utspridda och öppnade runt en hel lägenhet så blir det svårare. Vi var fyra som räknade och varje gång kom vi fram till olika svar. Efter en timme kunde i alla fall IKEA-killen (stackarn) åka tillbaka med det felande paketet.

 

Fortfarande saknar vi stolar men för första gången börjar det kännas som att komma hem. Jag har haft väldigt svårt att förlika mig med den kinesiska möbelstilen som är sirlig, obekväm för våra känsliga rumpor och alldeles för färgglad för min smak. Vi gjorde faktiskt ett försök att gå till third bridge-möbelmarknaden- för att leta möbler men de flesta av dem fick mig att må fysikt illa. Elsa tycker att jag är tråkig, hon gillar färg men hon har fått inreda sitt eget rum. Det går i vitt, rosa och orange. En i teorin omöjlig kombination men det blev riktigt fint.

 

Att vi dessutom har fått internet inkopplat i lägenheten underlättar en hel del och även om det inte fungerar riktigt så bra som vi önskar ännu så är vi en bit på väg. Vi har köpt till högre hastighet men om vi någonsin kommer upp i den återstår och se. Vi har blivit luttrade när det gäller nätverket, men sedan jag börjat följa med Per på jobbet för att överhuvudtaget kunna klara av mina studier, har jag noterat att saker och ting blir snabbare åtgärdat. Jag är inte riktigt säker på att min närvaro där uppskattas till fullo och därför märker jag att alla är intresserade av och lägger manken till att det ska bli ordning här hemma. Två av makarna Olofsson på samma arbetsplats är nog en för många...


Det är inte mycket som avslöjar att detta är ingången till en möbelmarknad

Inne på möbelmarknaden. Praktiskt att man kan köra lastbil ända in.

Den här soffgruppen gick bort
 

 Den här också

Ja, faktiskt denna också...
 
 
 
 
Den här cykeln var det mest intressanta vi hittade den här dagen. En sån skulle jag vilja ha...
 
 

Utsikt från balkongen

Men det gäller att man tittar åt rätt hall. Åt det här hållet är det inte lika rolig utsikt. Men under solnedgången och på kvällen är det väldigt fint att sitta ute i värmen och blicka ut över staden.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela