swedeinchina.blogg.se

Det här är beskrivning av mitt år i Kina. Fakta om Kina, subjektiva betraktelser om kulturkrockarna mellan svenska och kinesiska traditioner och levnadsvillkor. Förhoppningsvis kommer jag även att kunna ge en hel del resetips runt om i Kina och Asien. Det kommer bli ett annorlunda, spännande, chockerande och lärorikt år från och med augusti 2013 och jag hoppas att ni vill följa med på resan!

Effektiv sjukvård

Publicerad 2013-11-27 17:17:52 i Kina

Alla som ska befinna sig i Kina en längre tid måste genomgå läkarundersökningar. Man vill inte ha några sjuklingar här. Jag var väldigt nervös inför undersökningen, vad räknas som sjuk? Vad svarar jag på frågan om jag är mentaly disabled?? Jag blir alltid så förvirrad över sådant. När jag köpte ny vattenkokare till stugan läste jag igenom bruksanvisningen och där stod det att: får ej användas av personer med nedsatt psykisk förmåga….?.....Får jag eller får jag inte använda den? Efter lång övervägning med mig själv använde jag den, men SNÄLLA precisera er vid sådana uttalanden! Nu löste det sig ganska bra, eftersom de inte pratade engelska stod frågan på ett av papperna vi fick fylla i. Är du psykiskt sjuk? Nej. Så snabbt och enkelt gick det när jag själv fick bedöma.

Hur som helst, en kinesisk tjej följde med Katarina och mig som tolk, vilket vi var tacksamma för. Personalens engelska stäckte sig till: sit, turn, uh, here, lay. Efter ifyllande av papper, och visande av pass till höger och vänster så fick vi äntligen komma in på undersökningen eller rättare sagt undersökningarna. På ca 1 timme hann jag och Katarina ta blodprov, väga, mäta, ta tempen, ta urinprov, göra lungröntgen, ta ekg, göra ultraljud på magen, känna igenom körtlar och svalg, känna igenom magen, göra syn och hörselkontroll, ta blodtryck mm mm. Tänk er scenen ur Sällskapsresan 2 när pappan tycker att det är för dyrt att ta 4 kort var och bestämmer sig att familjen kan dela på en fotografering. Lite den känslan var det när vi var på sjukhuset. Vi gick genom korridorerna och blev inknuffade och lika fort utknuffade när vi var klara. Det var inte läge att ställa frågor utan man gjorde som man blev tillsagd. –Lay!. Då la man sig, trots att de för att hinna med så många patienter som möjligt hoppade över den lilla detaljen att byta lakan mellan patienterna. Man fick försöka lägga sig där det inte var så stora fläckar. Jag är glad att Katarina var med. Hon var lugnet själv rutinerad sjuksköterska som hon är.

Tre dagar senare fick jag provsvaren. Det positiva: Jag anses inte vara något hot mot kinesernas hälsa. Det negativa: Jag har en förhårdnad och polyper på gallblåsan (maligna? godartade?), gallsten, höga halter av vita blodkroppar och lite andra dåliga värden. Ville jag veta det här? Nej, eftersom jag inte kan göra ett dugg åt det. Nåväl- det är väl bara och vänta och se. Förhoppningsvis håller gammkroppen ihop tills jag kommer hem igen. Och skulle det krisa har jag fått nys om en kinesisk läkare som är något alldeles särskilt. Jag har bestämt att jag ska åka dit och låta honom ta en titt på nacken. Det kan inte bli sämre och det skulle vara trevligt att slippa fira ett 24-års jubileum med konstant värk i huvud och nacke.

Just nu sitter jag av tiden i väntan på ett seminarium i kinesisk historia jag ska vara med på. Kl 2 i natt. Jag känner att jag sprudlar och kan knappt bärga mig innan det drar igång. De kallar det lågintensivt hjälpmedel där vi ska, på öppna frågor, reflektera och komma med kritiskt granskande synpunkter på litteraturen. Förra gången hade jag knappt hunnit läsa frågan innan det rasslade in inlägg i forumet och innan jag hade läst alla dessa och skrivit ett eget hade de andra redan gått vidare till nästa fråga. Då hade jag förvisso migrän också, vilket inte underlättade men jag kände mig inte särskilt nöjd med mig själv efteråt. Det kanske är dags att sluta läsa på universitetet när man passerat 40? Nåja, ämnet är väldigt intressant och jag ska ta igen det i rapporten som ska skrivas. Där ska min livserfarenhet och mitt intellekt blända ungdomarna :)

Ha en trevlig kväll allihop!

Hemma bra men hemma bäst?

Publicerad 2013-11-24 13:19:00 i Allmänt

Nu är jag åter i civilisationen Ningbo efter två veckor i Sverige. Det var med rödgråtna ögon jag åkte hemifrån, det är inte lätt att lämna de man älskar, och resan de sista timmarna toppades med näst intill outhärdlig värk.

När vi skulle gå ombord på planet mellan Helsingfors och Shanghai var själva korridoren till planet full med poliser/tulltjänstemän med hundar. Alla kunde passera...utom jag. En av hundarna markerade på mina två väskor och jag blev snabbt dragen åt sidan. De förklarade att hundarna var utbildade att söka narkotika och pengar och trots att jag blev lite skärrad kunde jag inte låta bli att fnissa. Jag är nog den sista att gå omkring med droger eller stora summor pengar. Däremot hade jag stor övervikt på handbagaget, livsmedel som jag var osäker på om jag fick ha med mig in till Kina och dessutom mediciner i väskorna så jag hade verkligen inte lust att de skulle börja gå igenom dem. Med tanke på att hundar tränade på blod kan markera blod på en bärgad DC 3 som legat på havets botten i 40 år så finns det anledning att ha respekt för hundarnas nos. De frågade om jag hade pengar på mig. Jag tog fram 40 sek i mynt och 300 yuan. De nöjde sig med det och jag fick gå på planet. När jag väl satt mig ner var nästan det första de sa att de hade ett samarbete med Marimekko, att vi gärna fick använda filtarna men SNÄLLA lämna kvar dem. Det sa de inte på den förra resan så jag misstänker att ett visst svinn har uppstått. Kan ni förstå att det finns folk som tar med sig filtar från planet, BÅDE på dit och hemvägen?

Annars har det varit två veckor fyllda med starka känslor, värk, sköna hundpromenader, ärenden och god mat mm. Jag kunde inte göra hälften av allt jag tänkt men det som blev det blev. Jag inser att livet i Sverige går vidare lika bra utan mig. Liza såg så glad och tillfreds ut och haltar inget. Hon har funnits sig tillrätta hos mamma och det känns ju jätteroligt. Hon har fått nya hundkompisar och har fullt upp att skälla ut alla andra hundar som går förbi. I Innertavle har dock tystnaden infunnit sig och tjejerna har fått jättemysigt i huset. Glädjande nog verkar de trivas och de gör ett jättejobb med kaninerna. De andra djuren har det också bra och vi är så tacksamma över de som tar hand om dem.
 
Jag har insett att jag har en veckas ställtid både innan jag åker och efter att jag kommer fram när jag reser mellan Umeå och Ningbo. En vecka innan jag lämnade familjen här gruvade jag för att åka hem till Sverige, även om jag ville. Nu gruvade jag för att lämna Sverige trots att jag längtade efter familjen. Det är svårt att förklara känslan. När man lämnar ett land så stänger man en dörr till det stället och går in genom en annan. Förutom den första veckan där allt känns jättekonstigt så stänger man av allt som “finns på det andra hemma” och försöker fokusera på det som händer här och nu. Förmodligen gör jag det här onödigt komplicerat för mig själv men känslorna är svåra att styra över.

Jag bör nu hålla mig på en plats för jag märker att jag blir ännu mer förvirrad när jag befinner mig i den här ställtiden. Första dagen hann mamma två gånger spontant slänga ur sig: Hur står Per ut med dig?? Det är nog fler som ställt sig den frågan och att jag glömmer saker är nog inte min sämsta sida. Däremot sa min syster något som var gulligt, hoppingivande och det kommer att bli min tröst när jag känner mig glömskare än vanligt: när jag satt och beklagade mig att jag inte hade alla hästar hemma sa Anna att de ÄR hemma men de sover just nu. Tack kära syster för de orden! DE kommer jag inte att glömma!

Men glad blir man när Alexandra och Linnea möter mig på flyplatsen och Elsa har bakat en jättefin chokladtårta där det står välkommen mamma. Plus alla kramar jag fått av dem. Då började känslan infinna sig att jag nog fixar 6 månader till i Kina. Men ett par dagar till kommer jag att sörja de där hemma, grotta ner mig, lyssna på Lisa Nilssons senaste skiva och se på veckans brott.

Presenten i påsen...

Publicerad 2013-11-05 04:54:00 i Allmänt

En dag när tjejerna slutade skolan kom en av skolans vakter fram till dem. Han sa något åt dem på kinesiska, räckte fram en plastpåse och gick därifrån. När de öppnade påsen låg det en liten, liten hundvalp där. De ropade till vakten och försökte säga att de inte kunde ta emot den. Han visade tydligt att han inte ville ha tillbaka den. En dansk kille tog sig an den och lämnade in den till veterinären för undersökning så nu hoppas jag att den har blivit väl omhändertagen.

 

Själv skulle jag ha tagit hem den direkt så jag konstaterar att barnen tog ett mognare beslut än vad jag skulle ha gjort....

 

Det är hjärtslitande att se djuraffärerna ha hundvalpar i små burar. Vissa djuraffärer är väldigt välskötta men det finns tydligen riktiga skräckexempel. Det är glädjande att kineserna börjar se hundar som sällskapsdjur och inte mat, men de har mycket att lära om hundar. Jag undviker djuraffärer för att slippa se något som jag inte kan påverka men en gång kikade jag in i en. Där sitter nio collieliknande valpar i två väldigt trånga burar, snällt liggande still. Jag tänker tillbaka på mina valpar som tyckte det var djurplågeri att befinna sig i vår hundgård en stund varje dag. Oj, vad de satt och skällde för att de var tvungen att vara instängda på det där sättet och inte ha hela västra Innertavle som revir.

 

 
Valparna i burarna var omöjliga att motstå och jag gick in och hälsade på dem. Stort misstag för sedan har jag tänkt på dem varje dag. En månad senare var jag tvungen att åka dit igen för att se om de var kvar och ja, bara en var såld. Vad kommer att hända med dem om de inte säljs? Jag blev erbjuden en valp som jag kunde lämna tillbaka när vi skulle resa hem. Hon känner med andra ord inte mig. Även om jag lämnat alla djur hemma nu så är det en plåga att inte få vara med dem. Våra djur är inte husdjur, de är familjemedlemmar och dem lämnar man inte lättvindigt. Jag kommer inte att våga gå tillbaka dit igen och får leva i ovisshet vad som händer med dem. Dessa vackra, fina, stabila, underbara valpar ska inte behöva sitta i en trång bur eller bli uppätna. De förtjänar så mycket mer....
 

Här skulle det ha varit JÄTTEFINA, JÄTTESORGSNA BILDER PÅ DE FINASTE COLLIELIKNANDE VALPARNA, men vad kan jag säga, det är fortfarande fel på bildöverföringen från telefonen. Ska det vara en sladd eller nånting....?

 

(Barnen kanske har rätt, min humor börjar gå utför. Jag har legat i en och en halv vecka nu så jag är extremt sliten. I går var jag tvungen att åka ut för att handla lite. Glad att få komma ut tog jag cykeln till ett stor marknad med allt möjligt som går att få tag i. Allt gick bra tills jag kom till en liten butik som säljer leksaker i flerpack. Om man fyller år i Kina så ska man ge alla andra en present och därför finns det flera små butiker som bara säljer saker i 20-pack. Och där får jag syn på två lådor fyllda med runda plastlådor med lock. I den ena ligger det små sköldpaddor och i den andra ligger det små vattensalamandrar. Hade de tur var det en vattendroppe i varje liten låda. Alla djuren såg medtagna ut och jag såg åtminstone en död sköldpadda. I den stunden kändes det som att jag först skulle börja gråta och sedan övergick det till att nästan explodera av ilska. Återigen frustrationen att se någonting så onödigt och fel och inte kunna göra något åt det. Fortfarande sitter det en stor klump i magen över det jag såg. Undrar vad alla kinesiska barn som får en sköldpadda av sin kompis som fyller år gör med den när de kommer hem. Om den ens lever då..

 

By the way, ni ska nog inte låna badkaret om ni hälsar på oss....)

 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela