swedeinchina.blogg.se

Det här är beskrivning av mitt år i Kina. Fakta om Kina, subjektiva betraktelser om kulturkrockarna mellan svenska och kinesiska traditioner och levnadsvillkor. Förhoppningsvis kommer jag även att kunna ge en hel del resetips runt om i Kina och Asien. Det kommer bli ett annorlunda, spännande, chockerande och lärorikt år från och med augusti 2013 och jag hoppas att ni vill följa med på resan!

Farligt med sport

Publicerad 2014-05-10 17:55:03 i Allmänt

Jag är för närvarande alldeles blåslagen. Jag skulle följa med tjejerna en kväll när de skulle spela badminton och när jag skulle korsa en mindre väg så kraschade jag och det ganska rejält. Jag tänker inte ge er tillfredsställelsen att beskriva hur det gick till utan vi nöjer oss med att säga att jag låg mitt på vägen, intrasslad i cykeln. Medan jag låg där och inte kom loss tittade jag mig omkring för att se att det inte kom någon bil. Vägen var inte upplyst och det kändes inte helt säkert att ligga där. Ingen bil i sikte, men i ögonvrån ser jag en motorcykel med blåljus. Min enda tanke var att nu är det kört. Jag hade inga identitetshandligar på mig, vilket man ska ha och jag hade precis kört omkull på en slät, asfalterad väg. Bara en sån sak skulle kunna vara skäl för förhör, inspärrning och drogtest. Poliserna var nog så tagna av vad som hände och de stod mest och kliade sig i huvudet hur i hela friden det där hade gått till. Lite hjälp med cykeln och en undran om jag var ok var vad de fick fram. Jag hoppas inte att det var deras första möte med en utlänning, för om det är så är jag rädd att vårt släkte är idiotförklarat och förmodligen en snackis på polisstationen. Blåmärkena är inget problem, men min axel och överkropp behövde inte den smällen. Enda fördelen är att det var vänster sida den här gången. Kanske blir det lite mer jämvikt nu med värken.
 
Dessutom fick vår nya familjehobby ett tvärt slut när Per vid en träning slet sönder vaden och fick ledas ut av sina döttrar. Det var bara att ge sig ut och leta efter en kryckaffär. Eftersom det inte blev bättre besökte han först en kinesisk läkare som smetade på spädbarnsbajsliknande kräm och sedan lindade det. Enda fördelen med krämen var att den luktade så starkt att det tar bort lukten av avlopp och mögel som kommer från vårt fuktskadade badrum. Inget ont som inte har något gott med sig så att säga. Synd bara att den luktade illa. Det fungerade inte och till slut hittade han ett annat sjukhus där han fick genomgå magnetröntgen. Ingen fraktur konstaterades men gips sattes på för att avlasta muskeln. Bilderna skickades sedan till försäkringsbolagets läkare som ansåg att han skulle besöka ett sjukhus i Hong Kong för ev operation. Nu börjar det bli lite stressigt och min hemresa ligger i farozonen. Förutom att Per har ont känns det även lite jobbigt med tanke på jorden runt-resan i juni. Den blir svår att genomföra med gips.
 
I morgon åker vi till Shanghai och håller tummarna att deras läkare kan åtgärda skadan.

Kinesiskt bröllop

Publicerad 2014-05-10 17:18:19 i Allmänt

I dag var vi inbjudna på ett kinesiskt bröllop. Ingen visste vad vi skulle vänta oss så det var med viss spänning som vi kom dit. Mest orolig var jag för maten och för hur jag och Alexandra skulle uppfattas av de övriga gästerna eftersom vi är lite kinkiga med maten. Skulle vi förolämpa de andra gästerna och brudparet om vi inte åt av alla rätter? Att hund är en traditionell rätt på många bröllop gjorde inte saken bättre.
 
Det var många gäster. Jag tappade räkningen vid 200 stycken och det var väldigt avspänd stämning. Vi hade haft ett väldigt sjå att fundera över vilka kläder vi skulle ha. Jag hade till och med fått på Alexandra och Linnea klänningar vilket inte tillhör vanligheterna. Väl där visade det sig att det var tämligen alldaglig klädsel som gällde. Dock bör man undvika färgerna rött, svart och vitt om man kan. Ett kinesiskt bröllop är ett exempel där kulturkrocken är stor och vi är väldigt tacksamma att vi fått uppleva det!
 
 
Det här är .... någonting, en av de trettio rätterna som serverades.
 
En väldigt vacker brud som jobbar på Alo. Inskränkt av vår egen kultur hade vi förväntat oss en ceremoni av något slag. Det kan ha varit det tidigare, lite svårt att säga men vi fick vara med på en 30 rätters lunch tillsammans med brudparets släkt och vänner. Tydligen behöver en brud 3-4 klänningar för sitt bröllop så man kan misstänka att det här inte är det enda firandet. Dimman på bilden kommer från alla de fyrverkerier som skjuts i samband med bröllop.
 
Köket låg direkt i anslutning till festsalen så det gick inte att undvika att se kockarna in action. Om inte alla så de flesta kök i Kina ser ut som skit.
 
 
-Ta kort på mig, ta kort på mig! Vår discospelande chaufför Sun ville vara med på bild. Alltid lika glad!
 
Festsalen innan alla gäster satt sig
 
Brudparet går runt till varje bord och skålar, campie, med varenda en. Då får de även gåvor, hong bao, pengar i rött kuvert. Hur mycket pengar man ger är mycket beroende på hur väl man känner dem men vad ni än gör så ge inte brudpar en summa som innehåller en 4 och framför allt inte RMB 400. Det är detsamma som att önska dem döden.
 
Vi satt länge och funderade på vad som fanns i dessa tunnor men i slutet av måltiden togs locket bort och i kinesisk traditionell anda serverades ris i slutet av måltiden.
 
Vi hade två unga kineser vid vårt bord, som var nära brudparets eftersom vi är utlänningar. De pratade engelska och guidade oss genom måltiden. Och till min lättnad var det ingen som kommenterade vad jag åt (och inte åt). Det var lite knepigt att få plats med alla maträtter på bordet. Jag fick också lära mig av min bordsgranne att skräpet slänger man på golvet. Det tog emot men det var onekligen praktiskt. Notera kryckorna i bakgrunden...
 
 
 
Den här mannen blev väldigt glad när jag frågade om jag fick ta kort på honom.
 
 
 
Inte ens brudtärnor kan låta bli mobiltelefonerna. De kinesiska ungdomarna lever mycket av sitt liv på nätet. Det här är hur kineserna kommunicerar, inte helt olikt döttrarna Olofsson.
 
Ingången till festsalen. Man ska ha klart för sig att kineser inte bryr sig om detaljer, som lite skräp här och var. Jag tror inte ens att de lägger märke till det som vi gör. Någon beskrev att när vårt samhälle är uppbyggt på logik så är det kinesiska uppbyggt på kaos. Det gör att vi har helt olika syn på saker och ting och uppfattar saker olika. Ljud till exempel. På affären ligger ofta megafoner som skriker, verkligen skriker, ut samma meddelande gång på gång. Själv har man lust att ta den och kasta den i väggen efter att lyssnat på den i två minuter, men de anställda noterar den med säkerhet inte. Ibland har jag lust att fråga hur de överlever att jobba i den miljön, men risken är då att de börjar notera det och livet blir aldrig blir detsamma för dem. Tecknet ovanför dörren betyder giftemål (el liknande).
 
Här samtalar Seth med assistenten Linda. Hon har varit en klippa för oss och är en av de charmigaste människor som finns.
 
 
Elsa har varit väldigt spänd över att få gå på bröllop! Hon hade med sig rullskridskorna och när vi insåg att det inte var så strikt klädkod åkte hon omkring på dessa. En liten grupp kinesiska flickor följde henne i hälarna men var lite för blyga för att säga hej. Bruden fick en teckning som Elsa ritat.
 
Mina småflickor som nu är längre än mig.
 
Lite bilder från byn där vi var. Tyvärr har jag ingen aning om vad den heter, men den ligger ca en timmes körning norr om Ningbo.
 
 
 
 
Glädjande nog finns det lyckliga hundar i Kina. Alla hundar vi såg sprang omkring lös och lekte med varandra eller som i det här fallet, en insekt.
 
 
 
 
Två unga pojkar var nyfikna på kameran jag gick och bar på. Även om jag är en usel fotograf så var åtminstone de väldigt nöjda med korten jag tog på dem. Jag hade precis vant mig med den förra kameran när den åkte i golvet. Den nya är alldeles för avancerad för mig så jag tror jag ska köpa en liten, enkel som alla klarar av att fota med.
 
När det var dags att åka fick alla gäster med sig en liten present. Vi önskar brudparet lycka till och känner oss ärade att vi fått dela deras dag!
 

Delseger

Publicerad 2014-05-06 03:27:35 i Allmänt

I tidningen Djurens rätt kan man läsa att ett förslag har lyfts i Kina att från och med juni ta bort förbudet att sälja kosmetiska som inte är testad på djur. Det här är ett stort steg i rätt riktning för djurens skull. Först gäller det inhemska produkter och sedan ska man ta ställning till importerade produkter. Och nu ska ni få ett tips som i framtiden kommer att vara värt väldigt mycket pengar. Det är en dröm som jag har haft ända sedan jag kom hit men som någon annan nu får lyckan att genomföra; starta upp och etablera Body Shop! Och om denna någon behöver en person med utbildning i internationell marknadsföring, konsumentbeteende och viss kunskap om Kina så hör av er!

Under tiden ska jag förverkliga en annan av mina ideer som växt fram under tiden jag varit här. En ide som förmodligen inte kommer att göra mig rik men som förhoppningsvis kommer att påverka åtminstone några stycken i rätt riktning. Jag ska skriva en hundbok på kinesiska. Så, nu är det sagt.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela