swedeinchina.blogg.se

Det här är beskrivning av mitt år i Kina. Fakta om Kina, subjektiva betraktelser om kulturkrockarna mellan svenska och kinesiska traditioner och levnadsvillkor. Förhoppningsvis kommer jag även att kunna ge en hel del resetips runt om i Kina och Asien. Det kommer bli ett annorlunda, spännande, chockerande och lärorikt år från och med augusti 2013 och jag hoppas att ni vill följa med på resan!

Livet i Níngbo just nu

Publicerad 2015-09-29 04:09:22 i Ningbo, Kina

Det har varit fullt upp sedan jag kom tillbaka och det känns som att tiden inte räcker till för någonting just nu. Per har varit på resande fot en hel del bland annat till Singapore och sedan Singapore igen och Indien. Han har även en hel del möten på kvällstid och det tillsammans med att jag sitter uppkopplad på lektioner flera kvällar i veckan gör att tiden bara rusar iväg. Det känns i alla fall bra att vara hemma när barnen kommer hem från skolan, även om jag inte är mentalt närvarande alla gånger.

Jag har äntligen kommit in på den utbildning som varit mitt mål under två års tid och lyckan är stor att äntligen vara igång och få gotta ner mig i det roligaste ämnen som finns; anatomi, fysiologi, svenska språket (oj, vad jag inser att jag har att lära där), datorkunskap med mera. Det enda problemet är att det är lite för roligt för att kunna sluta. Jag skulle kunna sitta dygnet runt och plugga, men till slut sa kroppen ifrån ordentligt. Jag har lärt mig min läxa, men ändå dras jag till datorn och böckerna så fort jag får en liten stund över. Mina studier innebär tyvärr en extra resa till Sverige och därmed en del tid borta från barnen, men jag tror att det kommer att fungera bra. Det är de uppoffringar vi får göra för att jag ska ha en chans att komma tillbaka till arbetslivet igen.

Mindre bra är att Alexandra har stora problem med sina leder och har väldigt ont. Vi har varit en vända till Shanghai och det kommer bli fler resor dit. Det är förstås främt jobbigt för henne, men även för oss. Det är frustrerande, jobbigt och hjärtskärande att inte kunna hjälpa henne mer och ständig värk är inte man önskar någon, särskilt inte sina barn. Det underlättar inte att all kommunikation med läkaren är på engelska och det är väl den enda fördelen med allt det här, att jag får träna lite på den engelska medicinska terminologin. Och jag känner redan nu att jag kommer bli en riktig pina för läkarna vi kommer att träffa. Jag kommer inte att ge upp förrän de kommit fram till en diagnos och ger henne en vettig behandling.

Nu är det dags att återgå till studierna. Utanför är en tyfon på väg in och vi får se hur stor den blir den här gången. Den som drog in över Ningbo i somras var den största på väldigt många år och träden utanför låg som plockepinn. Efter en dag var gatorna rensade. Vi sitter tryggt här uppe på 9:e våningen och är glada över att de flesta husen här är välbyggda och förberedda att klara av naturens nycker.

Lucky

Publicerad 2015-09-28 22:40:00 i Ningbo, Kina

En dag i våras var Per och hans kinesiska assistent Linda på väg hem från en lunchrestaurang. I en rabatt som de passerade fick de syn på ett litet huvud som stack fram. Det var en liten, liten valp som låg där alldeles tyst. Hur den hamnat där är en gåta men förmodligen hade den bara lämnats där för att dö, Den hade ingen päls och den kunde inte stå på sina framben. Om inte Linda tagit sig an den hade den inom kort tid törstat och svultit ihjäl. I en kartong fick den åka raka vägen till veterinären. Hon döpte honom till Lucky.
Hans framben var obrukbara, förmodligen på grund av undernäring. Redan efter ett par dagar med ordentlig mat raknade ett av frambenen något .
Trots sin situation har han fantastiska ögon, helt omöjliga att motstå.
Han har genomgått ett antal duschar för att få ordning på pälsen och nu har den vuxit ut och är glansig, fin och fri från ohyra.
 
 
Linda har hållit mig uppdaterad medan jag var hemma i Sverige och varenda gång jag öppnade hennes mail kom tårarna, Tårarna var en blandning över hur illa många djur behandlas här, stackars Luckys tillstånd men de rann även av tacksamhet över de människor som visar empati för djur. Det ger mig hopp om att det kommer att vända även här i Kina. Linda har varit fantastisk med Lucky och tack vare henne springer nu Lucky omkring som ett yrväder och är en mycket levnadsglad hund. Linda gav inte upp hoppet och gav Lucky en chans trots att allt talade emot honom. För mig är Linda en riktig hjältinna.

Kina-ett skitland?

Publicerad 2015-09-26 15:49:41 i Ningbo, Kina

Kina är ett skitland. Punkt. Det påståendet kom flygande över midsommaraftonens middagsbord. Jag är väl medveten om att det finns mycket här som gör att landet mycket väl kan klassas som det. Ändå hoppade jag till och försvarstalen började formuleras i huvudet, men jag valde att hålla tyst. Men den fråga som låg närmast till hand att fråga var: Hur vet du det? Svensk och för all del utlänsk media är tämilgen dåliga att rapportera om Kina. Av någon anledning är intresset inte särskilt stort och jag tror att det är ett stort misstag av omvärlden att inte bevaka Kina bättre. Att journalister inte är särskilt välkomna här underlättar förstås inte rapporteringen, men trots att det finns duktiga journalister är intresset svalt att publicera nyheter härifrån. Ett aktuellt exempel är raset på Shanghaibörsen. Med sin försäljning av över en billion aktier på en dag går det inte längre att bortse att det som händer på den påverkar resten av världen. Mekanismerna bakom uppgånget och fallet liknar inte övriga världens och därför krävs specialkunskap om Kina för att både rapportera och att förstå. Den överlägset bästa rapportören från Kina är Jojje på inbeijing.se. För alla som är intresserade rekommenderas hans hemsida varmt.
 
Men även om rapporteringen skulle öka så är det nästan omöjligt att få en bild av vad Kina är. Trots att vi nu är inne på vårt tredje år här så är det svårt att med ett ord beskriva Kina. Det är både vackert och fult, rent och smutsigt, bra och dåligt; allt på samma gång. Eller som Anna-Maria så bra uttryckte det, yin och yang. Inte antingen eller utan både och i en salig blandning.
 
Nu är jag sedan en tid tillbaka i Ningbo. Jag är glad att vara här och nu mer än nånsin infinner sig känslan att jag har kommit hem. Frågan är vad det säger om mig som trivs i detta ”skitland”?
 
Det är klart; min älskade Liza finns ju inte här.
 
Inte heller vyn över Angsjön.
 
I dag fyller Elsa 11 år! Hon hade legat och väntat bra länge innan vi kom och sjöng för henne.
Ett internationellt kalas. Vi har fått höra versioner på Ja må hon leva på bland annat svenska, norska, danska, indiska, kinesiska och förstås engelska. Fjolårets main topic vid tårtbordet var något oväntat huruvida Skottland skulle rösta för självständighet eller inte. I år var det mest fniss och skratt som florerade runt bordet.
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela