swedeinchina.blogg.se

Det här är beskrivning av mitt år i Kina. Fakta om Kina, subjektiva betraktelser om kulturkrockarna mellan svenska och kinesiska traditioner och levnadsvillkor. Förhoppningsvis kommer jag även att kunna ge en hel del resetips runt om i Kina och Asien. Det kommer bli ett annorlunda, spännande, chockerande och lärorikt år från och med augusti 2013 och jag hoppas att ni vill följa med på resan!

Ningbo-Holmsund

Publicerad 2015-05-25 17:35:28 i Ningbo, Kina

Jag är nu åter i Sverige efter en ovanligt lång resa. Först tre timmars bilresa till Shanghai. Därefter en 10 timmars flygning till Köpenhamn och därefter en timmes flyg till Stockholm. Där fick jag övernatta på Clarion hotell som ligger bra till i Sky City. Värk trots att jag ätit mängder med värktabletter och övertrött. När jag checkat in och skulle upp till mitt våningsplan tryckte jag på knappen och inget hände. Var så trött att jag bara stod där och stirrade. Jag hade nog fortfarande stått kvar där i hissen om det inte kom en man och visade att jag måste dra kortet för att ta mig upp. Det gör man ju på i stort sett varje hotell jag bott på men i det tillståndet klarade jag inte av tänka ut det. Helt tomt i huvudet, tommare än vanligt. Stupade i säng och var hyfsad utvilad när jag kom hem till Umeå. Sedan dess har värken gjort mig mer eller mindre utslagen men nu är jag i alla fall hemma hos Liza. Nu väntar jag bara in barnen som kommer när skolan slutar och fram till dess kommer jag att ägna stor del av dagarna till att slutföra studierna. Att läsa fem kurser på en termin var lite väl överambitiöst i min ålder. Det kommer jag inte att göra igen.

Det var en emotionell resa, jag var helt enkelt inte redo att lämna Kina denna gång. Det blir svårare och svårare för varje gång. Just denna gång var det med vissheten att Ningbo inte kommer vara detsamma när jag kommer tillbaka. Allt för många människor som vi tycker om kommer att flytta därifrån och det blir svårt att föreställa sig ett liv där borta utan dem. Framförallt familjen Maul som har blivit våra närmaste vänner, som har ställt upp i vått och torrt och som har berikat vårt liv så mycket kommer att flytta. Till vår stora glädje fick vi precis veta att de kommer att stanna i Kina så de kommer att bo en dryg timmes flygresa bort. Det känns jättebra, vi var inte redo att släppa hem dem till Danmark ännu.

Fysiskt är jag alltså tillbaka i lägenheten i Holmsund, men landa mentalt kommer jag nog inte göra än på ett tag. Passar till dess på att ta långa promenader i skogen och lyssna på alla vårfåglar. Alla ljud och dofter kommer nog att ta mig tillbaka till det land som jag är uppvuxen i. Men ändå…

Antal stenar lättare

Publicerad 2015-05-12 03:44:08 i Ningbo, Kina

 
Skönt att vara hemma igen efter en lyckad operation. Allt gick enligt planerna, eller nästan. Gallblåsan var full med sten och det är en otroligt skön känsla att slippa både den och den mer eller mindre konstanta värken i magen. Jag bara går omkring och är glad och tacksam just nu. Eftersom operationen gick som en dans hade jag sett fram emot att åka hem tidigt. Men då hade varken jag eller läkaren räknat med nacken. Självklart skulle jag bli dålig och det var sannerligen ingen höjdare att behöva springa på toaletten och må dåligt när man dels är lika otymplig som en val med trasiga magmuskler och dels är fastkopplad i diverse maskiner. Det var inte helt enkelt att dra hela historien om nacken på engelska heller, särskilt när det gör så ont att man bara vill försvinna in i sig själv och komma tillbaka till omvärlden när värken släppt. Som tur höll det bara i sig ett och ett halvt dygn och sedan dess är allt annat bagateller. Det kändes bra när jag efter ett tag kunde ansluta mig till zombiesarna som hasade omkring i avdelningens korridorer för att få igång kroppen igen.
 
Sista natten hade jag inte alls särskilt ont och då var det riktigt behagligt att ligga där i mitt egna, luftkonditionerade rum. Satte igång en säsong av Greys Anatomy och det uppskattades särskilt mycket av de kinesiska sjuksköterskorna som började dröja sig kvar allt längre för varje gång de kom in. Men när det var som jobbigast kretsade tankarna kring Lesley som gjorde sin operation vaken, utan bedövning, och sedan fick dela sal med fyra andra i 40 gradig värme och utan smärtstillande. Vilka hjältinnor/hjältar hon och alla andra som genomgått samma sak är.
 
Min utsikt under några dagar...sämre kan man ha det.

 

Shanghai United Family Hospital rekommenderas varmt. Min läkare/kirurg är nog den varmaste, omtänksammaste läkare jag träffat och Sveriges sjukvård har en hel del att lära när det gäller effektivitet och engagemang. Det har varit så många turer runt denna gallblåsa och fortfarande ett år efter rekommenderad bortplockning av den har jag inte ens fått tid för operation trots att jag tjatat mig blå. De läkare jag pratat med här förstår ingenting av det jag berättar om hur mitt ärende har hanterats i Sverige. Här gör man det som krävs när det behövs, man väntar inte tills patienten antingen självdött eller fått ytterligare problem som en direkt följd av ursprungsproblemet.

Tänk om jag hade fått hjälp tidigare med nacken. Ett livslångt lidande hade kanske kunnat undvikas. Kanske ska höra med Dr Maskay. Fast, jag tror det tåget har gått, nu är det nog bara amputation som återstår...

Att komma hem till barnen var underbart. De har gjort det bra som klarat sig själva med hjälp av vänner här. Och att dessutom få blommor av dem var fint. Jag har dessutom fått igång vpn så nu lyssnar jag för fullt på Peter LeMarcs avskedskoncert på YouTube medan jag försöker ta igen en veckas förlorad studietid. Livet är bra!

 

 

Slut på ledigheten

Publicerad 2015-05-04 06:20:00 i Ningbo, Kina

Den här veckan har varit speciell av många anledningar. Dels så har tjejerna haft lov hela veckan. Jag och tjejerna hade tittat på olika resmål som vi hade tänkt åka till, men vi slutade bort det. Det är skönt att bara vara hemma också, särskilt när veckan har bjudit på 30-gradig värme och sol. Dels så har det varit Seths sista vecka här i Kina. Vi kommer verkligen att sakna honom och det är bara att gratulera Umeå och Sörfors som från och med nu får ha honom där.

 

Vi har passat på att umgås så mycket som möjligt med varandra den här sista tiden. Det är svårt att förstå att det är över två år sedan vi började planera resan hit till Kina med just familjen Karlsson. Vi hade inte kunnat få bättre resesällskap och vad som än händer i framtiden kommer vi alltid ha den här tiden tillsammans. När man flyttar utomlands, och kanske då främst ett land som Kina, blir man väldigt beroende av övriga expats som också är här. Man får ta det man får på något sätt, men att vi skulle träffa så många människor som vi verkligen trivs med och nu får svårt att klara oss utan, trodde man väl aldrig.

 

Seth har nog stått för några av de största skratten och minnena härifrån. Det är få som bjuder på sig själv som han gör och han delar gärna med sig av sina misstag. Bland det första som hände när vi kom hit var att vi åkte på hot pot. Mer och mer för oss ny mat kom in och vi visste inte hur den skulle ätas. En form av obestämbar, slemmig skaldjur kom in och vi satt länge och tittade på den, undrade vad det var och hur man skulle tas sig an den. Då tog Seth täten, plockade upp den, stoppade den rå in i munnen och precis när han svalde den kom en servitris springande och skakade på huvudet. Den skulle tydligen både skalas och kokas innan man åt den. Det här är kanske inte lika roligt för en utomstående men vi skrattar fortfarande åt det.

 

Seth och jag har ungefär lika stor fallenhet för kinesiska. Han försökte i början och ville fråga den nya chauffören hur gammal han var. Han använde ett översättningsverktyg på telefonen och ställde frågan. Han fick en konstig blick tillbaka och inget direkt svar. Samma sak upprepade sig och till slut var han tvungen att fråga Linda varför chauffören inte svarade. Han hade blivit lite sårad när Seth flera gånger frågat honom –Varför är det du nu igen? När Seth sedan presenterade Katarina (hans fru) som sin häst gav han upp det kinesiska språket. Men att han inte kan språket så bra verkar inte vara några problem för honom. Han, Elsa och jag tillbringade några timmar i Gulao-parken innan han åkte och kineserna var som galna i honom. De samlades runt oss och många ville prata med honom och skaka hand, så nånting speciellt är det med karln. Han går hem hos alla.

 

En konstnär underhöll folksamlingen framför oss i Gulao-parken.

 
I samma park samlas folk och bara är. Om man uppskattar Erhu och kinesisk sång är det hit man ska gå.

Om man inte har råd med en dagstidning sätts den upp i samma park.
 
Alexandra hos akupunktören. Hon är först ut av oss att prova koppning. Hon avskyr att gå dit men hennes konstanta huvudvärk gör att vi är världens elakaste föräldrar och tvingar dit henne. I dag efter skolan ska hon dit igen. Hon vet inte om det ännu, det kommer att bli en överraskning.
Däremot duger vi som föräldrar när vi låter henne köra e-bike. Det finns ingen åldersgräns på hur gammal man ska vara för att köra e-bike i Kina. Och även om det skulle finnas, råder det lite anarki eftersom folk struntar i de regler som finns. Det finns ingen som följer upp trafikreglerna och det utdelas heller inga straff. Det är helt enkelt ett under att det inte är mer kaos än det är. Antingen är Kina det bästa stället att övningsköra på-optimal uppmärksamhetsträning-eller så är det det sämsta och absolut livsfarligt. Vi har inte bestämt oss för vilket ännu men tills dess att vi bestämt oss får hon köra. Nu är Alexandra så van trafiken här att hon lärt sig läsa den så bra man nu kan. Hon kör dessutom väldigt försiktigt och lugnt så peppar, peppar går det över förväntan. Så länge man undviker rusningstrafik går det riktigt bra att ta sig fram med cykel och e-bike.
 
 
Så medan majbrasorna brinner ut i Sverige förbereder vi oss för sista rycket innan sommarlovet. Tjejernas finals är snart på väg så det blir tunga veckor för dem. Jag har äntligen fått klartecken för operation och åker till Shanghai i morgon. I samma veva åker Per till en annan del av Kina och sedan vidare till Sverige och Tyskland, så än en gång är jag tacksam att det finns snälla människor som ställer upp när man behöver hjälp med barnen. Det ska som vanligt alltid köra ihop sig...
 
 

Ningbo 1 maj

Publicerad 2015-05-03 10:53:00 i Ningbo, Kina

Bilder tagna under morgonpromenaden med danska lånelabradoren Coco. Nästan 30 grader varmt och inte en demonstrant så långt ögat kunde nå.

Det här kan vara förklaringen till Kinas trafikproblem. Inom detta område övningskör man. Oklart om man också kör upp inom samma område.
Ja, jag vet att man ska ha photoshopade bilder på bloggarna men det kommer inte att hända på ett tag. Det finns inte tid för det just nu. Men om jag hade gjort något åt bilderna skulle det synas bättre att det hänger långa tarmar på tork utanför fönstret.
Jag vet inte varför jag tänker på mamma när jag ser den här maskinen. Det är en sån här man stoppar in en peng och sedan ska man styra en gripklo och försöka få tag i något som finns i.Tjejerna har provat sådana tidigare, men då har de varit fyllda med gosedjur eller godis, inte cigaretter.

Vi passerade en uteservering och kunde inte låta bli att kika in genom vad som visade sig vara dörren in till köket...

Ingenting är vad man tror. Till och med stenarna är konstgjorda.
Bröllopsbilar. Svårt att slita Linnea därifrån
Men vad annat kan man förvänta sig, lyxbilar i varje gathörn? Vi bor i Hi-tech district. Hur kan det bäst illustreras om inte så här?

Appropå bilar horde jag berättas av en som känner en bilförsäljare på Ferrari här i Ningbo. Han sålde en vit Ferrari till en ung man som nöjd åkte därifrån. Samma kund kommer sedan in veckan efter och säger att han tycker om gult. Försäljaren, som inte är kines förstår först inte vad han menar utan frågar om han verkligen tänkt igenom saken att måla om en bil som är helt ny. Nej, nej. Jag vill ha en till. Man ska ha i åtanke att om man importerar en bil hit får man betala dubbelt så mycket för den. En bil som kostar en miljon utomlands kostar två här. Det är någon form av lyxskatt man måste betala. Ändå såg jag tre olika porschar på väg till IKEA sist. Det rör sig om en sträcka på 6 km.
 
Kina-kontrasternas land
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela