swedeinchina.blogg.se

Det här är beskrivning av mitt år i Kina. Fakta om Kina, subjektiva betraktelser om kulturkrockarna mellan svenska och kinesiska traditioner och levnadsvillkor. Förhoppningsvis kommer jag även att kunna ge en hel del resetips runt om i Kina och Asien. Det kommer bli ett annorlunda, spännande, chockerande och lärorikt år från och med augusti 2013 och jag hoppas att ni vill följa med på resan!

Gränskontroll

Publicerad 2016-01-07 08:18:29 i Ningbo, Kina

Elsa hade gruvat i flera månader för att anlända till och gå igenom tullen i Australien. Hon hade sett lite för många avsnitt av serien som visar just tullen i Australien. Ett lite underhållande program där framför allt kineser kommer med väskor av mat, kinesisk medicin med mera. Jag försökte övertyga henne om att det inte var någon fara då hon inte tillhörde någon av riskkategorierna, men av någon anledning var jag inte särskilt övertygande. Hon var märkbart lättad när vi passerat alla stationer med bland annat narkotikahundar. Älskade, fina Elsa.
 
Det är en hel del regler med vad man föra in i landet och inte och även jag var lite nervös när det äntligen var dags. Jag hade ju en del mediciner med mig och som jag inte visste om jag skulle deklarera eller inte. Jag lämnade rutan tom och fick frågan om vad av dessa under punkt 1 jag hade med mig. Jag hade tänkt skoja till det och säga illegal pornography OCH weapon men var inte säker på hur roade tulltjänstemännen skulle vara.
Så jag uppgav mediciner, fick gå vid sidan av och skanna mitt pass och sedan var det inte mer med det. Ingen kontroll, inga följdfrågor.
 
På väg hem till Kina basunerades det ut i planet att det var dödsstraff att föra in droger i Kina. Det är första gången jag har varit med om att de sagt det inför landning. Även om kontrollen i Kina är inte speciellt mycket att hänga i  julgranen skulle jag aldrig chansa om jag nu hade den läggningen. Desto oroligare var jag eftersom vi hade köttfärs med oss från Australien. Även om det är fel, jag vet, så går det verkligen inte att äta den som finns här. Jag har ingen aning om vad påföljden är, man skulle kunna utgå från att det inte är dödsstraff men säker kan man inte vara, men jag ville verkligen inte bli av med färsen. Som tur var skannade de inte väskorna så nu kan vi lyxa till det med några måltider utan knaster.
 
Att vi befinner oss i ett odemokratiskt land har blivit uppenbart de senaste dagarna. Helt mystiskt har fem publicister i Hong Kong som har gett ut Kinakritisk litteratur försvunnit. Det är inte särskilt svårt att lista ut vilka som ligger bakom försvinnandena. Sverige har blivit något av ett skämt ute i världen då en av de försvunna är svensk medborgare med kinesiskt ursprung. Något större intresse att söka klarhet om vad som hänt denne har inte visats från de svenska myndigheterna och insatta ifrågasätter Sveriges passivitet. Man undrar om det hade varit skillnad om en med svenskt utseende försvunnit. Det skulle vara bra att veta. Nämligen har myndigheterna här förbjudit innehav av alla kartor som inte är gjorda av de kinesiska myndigheterna. Kina ligger i gränskrig med i stort sätt alla länder och har sin alldeles egna tolkning av hur Kinas gränser går. Jag ligger alltså dåligt till då vi äger en svensk version av Första klass reseguide om Kina vars karta används av alla i världen utom Kina...
 

Åter i Kina

Publicerad 2016-01-05 05:33:55 i Ningbo, Kina

 
Nu är vi hemma i Kina igen. Det var med stor vånda jag lämnade Australien. Människorna, klimatet, upplevelserna-underbart. Den resa vi fått uppleva denna jul var fantastisk och svår att sammanfatta med några ord. Därför får bilderna tala för sig själva.
Dagen innan hemresa beklagade jag mig inför barnen att jag inte ville åka hem igen. Det hade jag inte mycket för. Elsa sa: -Passa på att njuta, du kommer nog aldrig mer tillbaka hit. Vad svarar man på det?!
.
Nu är vi i alla fall tillbaka till vardagen, åtminstone för en kort stund. Om en vecka reser Alexandra och jag till Stockholm för vidare utredning på Astrid Lindgrens sjukhus. Äntligen kanske hon får hjälp för sina ledsmärtor.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela