swedeinchina.blogg.se

Det här är beskrivning av mitt år i Kina. Fakta om Kina, subjektiva betraktelser om kulturkrockarna mellan svenska och kinesiska traditioner och levnadsvillkor. Förhoppningsvis kommer jag även att kunna ge en hel del resetips runt om i Kina och Asien. Det kommer bli ett annorlunda, spännande, chockerande och lärorikt år från och med augusti 2013 och jag hoppas att ni vill följa med på resan!

Vart är jag?

Publicerad 2013-08-31 14:44:39 i Allmänt

Varje morgon när jag vaknar tar det ett par sekunder innan jag kommer på var jag är någonstans. Jag tror att jag förlorade min hjärna någonstans i luften mellan Stockholm och Bangkok. Den landar förhoppningsvis här snart, jag skulle vilja vara med mer än jag är. I går till exempel kändes det väldigt surrealisktiskt när jag var ute och cyklade (bokstavligt talat) här i Ningbo, i KINA; med Peter Lemark i öronen.
 
Vi har varit här i snart tre veckor och det verkar som att kinesisk tid går fortare än den vi har hemma. Samtidigt känns det som att det var ett annat liv som vi var i Thailand. Jag tror att det här året kommer att gå väldigt fort. Saknar djuren och allra helst min andra hälft, Liza.

Lägenheten i Ningbo

Publicerad 2013-08-31 13:42:00 i Kina

 
 
 
Jag kommer att lägga ut lite bilder på lägenheten i Ningbo. Eller som Elsa fortfarande kallar det: hotellet. Det är påkostat och stort. Vi hade tur som fick tag i en så stor lägenhet, det är ju inte direkt vanligt att familjer har tre barn. Nu hörde jag att Kinas högsta ledning ska ta upp frågan om att lätta upp ett barns-regeln. Man har räknat med att det i framtiden inte kommer att finnas tillräckligt mycket folk att ta hand om de äldre. De finns de som har fått lättnader redan och det är ofta boende på landsbygden. Även rika bryter mot denna lag eftersom de då har råd att betala en avgift till staten.

Det finns flera aspekter på konsekvenserna av en-barns familjen. Först växer det upp ensam men all släkt som skämmer bort barnet alldeles för mycket (men förstås i all välmenhet). Men sedan kommer kanske den tyngsta bördan, att ensam försörja sin egen familj och kanske också sina föräldrar mfl. Det ligger ett tungt ok på dessa barns axlar,

Men tillbaka till bilderna. Tyvärr gör de inte lägenheten rättvisa.

 
Vardagsrummet, det första man ser när man kommer innanför dörren
Åt vänster ligger två badrum och tre sovrum
 
 
 
Linneas rum
 
 
 
Elsas rum. Notera sakerna från IKEA. IKEA öppnade här i Ningbo för ca 1 månad sedan. Vägen till IKEA var den första väg jag vågade utforska själv. Första gången gick jag, men efter att det tog en timme köpte jag en cykel, så nu går det betydligt snabbare. En utflykt dit en gång i veckan har varit lagom nu innan studierna börjar sen får jag försöka överleva mer sällan besök.
 
 

Alexandras rum
 
 
Vårat sovrum
 
 
Badrummet i anslutning till vårt sovrum- innehåller även dusch och toalett
 
 
Ugnen och jag är fortfarande inte vänner. Siffrorna på klockan förstår jag, i övrigt är allt på kinesiska tecken. Familjen har fått äta ett antal tveksamma måltider och bullar.
 
 
För att inte tala om gasspisen. Helt livsfarlig, jag har redan nuddat elden med två grytlappar och smält ner halva sidan på en skål. 
 
 
Elsa lägenhetscoumpandets pool. Det är skönt att kunna svalka sig efter skolan när det är mellan 34-40 grader varje dag. I dag har det faktiskt varit den svalaste dagen hittills, 26 grader. Skönt, för med 90% luftfuktighet så är det en plåga att vara ute. Men förhoppningsvis vänjer vi oss.
 
 
 

Hua Hin, Thailand

Publicerad 2013-08-21 16:34:17 i Allmänt

Jag, harkel harkel, ligger lite efter med skrivandet, så nu blir det mycket på en gång. Jag vill bara skriva lite om Hua Hin, Thailand som vi värmde upp med innan Kina. 
 
När vi kom fram till Hua Hin var vi ganska matta. Månader av planering för flytt, uthyrande av hus och lämnande av djur och familj hade tagit på, framför allt mentalt. Helt plötsligt så var vi bara på väg. Jag blev förstås dålig på planet. Som vanligt på flygresor. Jag förstår inte att man kan få så mycket värk av att sitta och vila, bli serverad mat och se film. Vi landade i Bangkok och åkte sedan direkt vidare till Hua Hin. Vi valde just Hua Hin för att det ligger relativt nära Bangkok och för att östra Thailand sägs vara lite lugnare när det är regnperiod, vilket det är i augusti. Det visade sig ha flera fördelar att åka denna tid; nästan folktom strand, lite turister och en lugn behaglig atmosfär.
 
Vi bodde på Taipurai City Hotel, vilket var en fullträff lägesmässigt. Lugnt dvs ingen biltrafik utanför
men ändå nära till allt. Själva hotellet var ganska enkelt och kunde ha städats bättre, men fullt godkänt med tanke på priset. 
 
 
'
Varför har jag inte kommit på den här affärsidén? Jag skulle kunna ta med mig alla djur och ställa mig i ett hörn på torget i Umeå. Det här var nog Hua Hins mest välgödda hund!
 
 
Dagen det regnade tog vi en lång promenad längs stranden till Wat Khao Takiab, Khao Takiab-stranden anses av vissa som den bästa delen av Hua Hins strand. Själv tycker jag att hela stranden duger! Vattnet är rent och varmt. Skönt att slippa bada i sopor, som i vissa delar av medelhavet.
Några av de många aporna vid  Wat Khao Takiab "aptemplet"
 
 
Ridningen på stranden var det som definitivt avgjorde att vi åkte till Hua Hin. Man kan hyra häst/ponny en halvtimme och sedan får man rida i väg efter stranden. Hästarna var i betydligt bättre skick än vad jag hade befarat, endast en var i sådant skick att man mådde dåligt när man såg den. Jag skulle kunna tänka mig att ta hem dem allihop, de var otroligt snälla. De gick lydigt fram- och tillbaka i värmen och stod sedan helt stilla mellan ridturerna. Jag satt länge och studerade dem, tänkte att hm, det här skulle kunna vara något för mig och Nisse på Bettnesand, men insåg snabbt hur orealistiskt det skulle vara. Jag såg framför mig hur 1. Nisse skulle vägra gå en meter (kanske med lite övertalning av ledare), han skulle klart och tydligt visa hur tråkigt det är att gå samma väg fram och tillbaka hela dagarna. 2. Han skulle vägra stå stilla när mellan ryttarna, det fanns ju ingen mat vid vilstället. 
 
Vi red två dagar; ena dagen red vi en halvtimme och svalkade hästarna i havet. Gången därpå hyrde vi dem en timme. Vi red väldigt lugnt pga värmen men vi var ändå tvungen att ta en liten galopp bara för känslan. Det är ju en dröm att få rida efter en lång sandstrand vid havet. Vi smög också i väg en bit och lät hästarna beta innan vi red tillbaka. Jag tror att hästarna blev både förvånade och glada över det oväntade inslaget. Innan vi lämnade Hua Hin köpte vi en stor påse morötter och gav till alla hästarna, En liten kompensation för att vi utnyttjade hästarna. 
 
 
 
För min del är det väldigt svårt att åka utomlands och möta andra kulturers syn på djur. För första gången i mitt liv såg jag en djuraffär med hundvalpar i små burar i skyltfönstret. Två av valparna var enligt min bedömning inte mer än 4 veckor, varav en hade svårt att stå ordentligt pga veka framben. Glädjande nog fanns flera animal rescuecenter i Hua Hin, varav ett som tog hand om hundar. Vi åkte inte dit med hade vi stannat kvar där hade jag definitivt ställt upp som volontär. Och man får ju vara glad att hundarna inte såldes som framtida mat! 
 
Det som det däremot fanns gott om var djuraffärer med hundkläder. Fullständigt självklart i ett land där det aldrig blir kallare än 25 grader. 
 
Varje kväll gick vi till någon av alla marknader; Nattmarknaden, Grand Market samt Nattbasaren. Dessa riktar sig mest till turister. Lokalbefolkningen väljer helst Chat Chai, Pae Mai, La Kai samt Dinosauriemarknaden. Vi åt där varje kväll, väldigt god mat! och det blev en hel del shoppning. Kan ni tänka er: äkta beatshörlurar för 80 kr?! Mitt största fynd är dock en häst i trä.
 
 
Vi hade etiska dilemman även innan besöket i Elephant Village. Elefantbyn beskrivs som en park som tar hand om och räddar elefanter som ingen vill ha. Vi red en Alla skötare var snälla med elefanterna, men de stod i kedjor, förhoppningsvis bara på dagtid. Efter ridturen köpte vi massor med bananer och matade elefanterna.
 
Regnperioden märkte vi inte så mycket av, det regnade en dag och då regnade det bara några timmar. Det var iofs inte strålande sol men det var vi väldigt tacksamma över. Det var tillräckligt varmt med ca 30 grader, både i luften och i vattnet. 
 
 
 

 
 
Från det ena till det andra; Om jag vore elektriker skulle det klia i fingrarna...
 
 
Jag skickar många tacksamma tankar mot Jenni-Ann, Elin, Sandra, Hillevi, Ida, Malin, Alva och mamma som tar hand om våra djur på ett förträffligt sätt. Jag är så glad att ni ställer upp. Utan er hade vi inte kunnat genomföra den här resan. Tack även till Eva-Carina och Johanna som har engagerat er i att hitta ett tillfälligt hem till Liza. 

Shanghai dag nummer två

Publicerad 2013-08-21 07:25:06 i Allmänt

Ny dag i Shanghai, staden där man tillhör medelklassen om man har tillgångar värda 10 miljoner eller mer. Vi fick uppleva en betydligt trevligare dag än den förra. Strålande väder, 40 grader varmt, vilket innebar att det var ganska lugnt i stan. Hösten är nog en bättre tid att besöka Shanghai då det är lite mildare temperatur ute.
 
Det var svårt att ta in att Shanghai är en 19 miljonersstad med tanke på att det inte var någon trängsel, varken i tunnelbanan eller på den stora shoppinggatan, Nanjing Lu. Då gick vi förstås inte till Shanghai No 1 Departmentstore, en av butikerna som dagligen har 100 000 besökare, . 
 
Lugnt på shoppinggatan Nanjing Lu
 
Att se allt som Shanghai har att erbjuda kräver tid. Tyvärr hade vi inte så mycket av den varan eftersom vi skulle bli upphämtade av Pers chaufför kl 17, så vi valde att se The Bund, åka upp i Shanghai World Financial Center Observatory och besöka "fake market".
 
The Bund är kanske den mest kända sevärdheten och vyn i Shanghai. Området uppfördes under den tid när Shanghai var världens tredje viktigaste handelscentrum (ca 1900). The Bund ligger vid Huangpu-floden och utmed den kan man gå efter strandpromenaden med The Bund på ena sidan floden och Pudong på andra sidan.
 
Fairmont Peace Hotel utmed The Bund, byggd av Victor Sassoon
 
I Pudong, som har gått från att ha varit stadens fattigaste område med slum och bordeller till att bli en av de största byggnadsplatserna i världen och har numera en skyline med skyskrapor. Vi åkte upp i den byggnad som ser ut som en kapsylöppnare, Shanghai World Financial Center, 492 meter och världens högsta observatorium. På hundrade våningen har de glasgolv så att man kan se rakt ner till marken. En hisnande känsla! Nästa gång vi åker dit kanske Shanghai Tower Pudong vara färdigbyggd, Den byggnaden ska bli 632 m.
 
Vyn mot Pudong från strandpromenaden. 
 
 
474 m upp i luften!
 
Innan vi åkte till Ningbo, ca 3 timmars resa söder om Shanghai, hann vi med ett besök på Fake-market. Som de goda konsumenter vi är handlar vi förstås inte med kopior, men om vi skulle det så finns det stor prutmån. Eller vad sägs om Converse för 50 kr, Adidasväskor för 100 kr mm mm. Paul Frank (eller som på ett ställe Pau Frank) var särskilt populärt. Vart vi än såg så tänkte vi på Maria Jämtelid! 
 
 Mer om Shanghai senare!
 
 

Skakigt i Shanghai

Publicerad 2013-08-16 09:33:35 i Kina

Direkt efter att ha kommit ut från Shanghais flygplats blev vi överrumplade av ett tjugotal taxichaufförer som ville erbjuda skjuts till hotellet. Först lovade de att de skjutsade enl taxameter men när vi packat in 6 resväskor a 23 kg, tre ryggsäckar och fem handbagage i två taxibilar ändrade de sig och erbjöd ett fast pris, 220 kr mer per taxibil än vad det skulle kosta med taxameter. Ut med allt och till slut fick vi tag i två lagliga taxibilar. In med allt igen och i väg. Väl framme vid hotellet inser vi att Linneas dataväska med mobil, dator och, ja just det; pass, är borta. I just den stunden var det som att all luft gick ur. Det är INTE lämpligt att befinna sig i Kina utan pass.
 
Per och Linnea kastade sig in i en taxi och åkte tillbaka till taxichaufförerna som vi tidigare hade lämnat i vredesmod. De visade sig vara väntade och det som sedan utspelade sig var som tagit ur en film. Förhandlingar med mellanhand, omringda av skrikande och upprörda kineser, Linnea gråtande av rädsla, utbyte av väska mot pengar i en mörk gränd. Jag är mycket imponerad av att Per lyckades förhandla tillbaka väskan, det krävdes verkligen fingertoppskänsla. Normalt sett är västerlänningar väldigt trygga i Kina, pga de väldigt höga straffen. I det här fallet rörde det sig med all säkerhet om organiserad brottslighet, maffialiknande sådan. Hot om polis bet inte på dem, de hade de bästa taxiplatserna mm mm. 
 
Själv satt jag utanför hotellet och väntade i evigheter. Funderade på när nästa flyg hem skulle gå. Jag var väldigt orolig eftersom Per och Linnea inte hörde av sig. Förklaringen kom sedan; i stressen fick Per bara med sig en oladdad telefon och han hade varken med sig namn eller adress på hotellet på kinesiska. Det är ett måste eftersom de allra flesta taxichaufförer inte talar engelska. Per och Linnea hade därför fått försöka leta sig fram till hotellet via tunnelbana och promenader, och det är ett under att de fortfarande inte är där ute och vandrar på Shanghais gator..
 
En erfarenhet rikare och knäckta av den 40-gradiga värmen köpte vi hem hamburgare till hotellet och somnade. På natten drömde jag om Hans-Görans kor....
 
Lärdom nr 1: Se till att ha namn och adress dit ni ska på kinesiska och visa fram till taxichauffören. Annars tar ni er inte fram
 
Lärdom nr 2: Kräv att få åka på taxameter och lägg pengarna på något roligare.
 
 
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela