swedeinchina.blogg.se

Det här är beskrivning av mitt år i Kina. Fakta om Kina, subjektiva betraktelser om kulturkrockarna mellan svenska och kinesiska traditioner och levnadsvillkor. Förhoppningsvis kommer jag även att kunna ge en hel del resetips runt om i Kina och Asien. Det kommer bli ett annorlunda, spännande, chockerande och lärorikt år från och med augusti 2013 och jag hoppas att ni vill följa med på resan!

En sväng till affären

Publicerad 2015-10-24 19:17:36 i Ningbo, Kina

 
Nu när vi är inne på vårt tredje år här i Ningbo konstaterade vi att det börjar bli vardag även här. Det mesta vi ser har vi sett förut, men visst finns det fortfarande utmaningar. En sådan enkel sak som att köpa ketchup kan ta timmar och medan man strosar runt i affären så finns det en hel del att förundras över.

Prissättningen är en sak. 1 yuan är ca 1.4 sek. Och mjölken är inte ens god. Det barnen längtar allra mest till här är just Norrmejeriers mjölk och det finns inte en chans att jag någonsin kommer att klaga över mjölkpriset hemma.

 

Ett par hyllor bort hittade vi ett vin importerat från frankrike för 15.90. Och det var enligt uppgift helt ok. Nedan den billigaste Foppatoffel-kopian hittills.

En avdelning som jag alltid undviker är fiskavdelningen. Jag uppskattar inte lukten och inte heller de stora akvarierna med fiskar och sköldpaddor, särskilt inte när det flyter omkring döda djur bland de levande. Jag slängde ett öga bakom akvarierna och där fanns en lång bänk full med blod och fiskrens och annat oidentifierbart. Jag vet inte om man väljer ut det man vill ha och får den dödad, upphackad och paketerad och jag tänker inte heller ta reda på det. Det må vara färskt, men jag är mer tveksam till hygienen.

Paddorna är inte heller särskilt tilltalande. Det är inte så att jag känner att det vattnas i munnen när jag funderar på vilka maträtter som man sno ihop av en sådan. Men även där ska jag nog vara tyst, jag har ju faktiskt inte smakat.

Vi håller oss till inpackat kött, men någonstans tror jag att det är att lura sig själv. Förhoppningsvis är det åtminstone en begränsad mängd människor som har hanterat det. Det ligger inte framme för allmän beskådan och för folk att pilla på. Särskilt när man kan ana vart de händerna har varit innan. För mig är det en gåta att inte epidemierna avlöser varandra med tanke på de bakteriehärdar som bara måste finnas överallt. 

Bristande hygien är inget som bekymrar kineser. Det ska fingras på allt som ligger framme. Att stå och gräva och leka med riset som säljs på lösvikt ser jag någon göra gång på gång. Att barn tycker det är roligt kan jag förstå men vi pratar vuxna människor. Men jag har förstås inte provat. Det verkar nästan hyponstiserande att stå där och gräva djupt, lyfta upp riset med händerna och känna hur det rinner mellan fingrarna…

 Elsa framför mejeridiskken, Det finns mycket att välja på men det är inte säkert att man kommer hem med det man tror man köpte. Elsa är en klippa på att läsa kinesiska tecken och det underlättar alltid att hon följer med.
 
Jag brukar få inköpslistor av Ayi som hon vill att jag ska handla inför matlagningen. Först var alla lappar enbart på kinesiska men sedan började hon översätta efter bästa förmåga. Trots det var det en utmaning både att hitta och förstå vad hon vill ha fick hon handla.  Därför föreslog vi att hon skulle handla men det höll i sig en vecka. När hon fick fria händer blev maten lite väl extrem för oss och vi fick slänga det mesta.  
Hög servicenivå är inte ett begrepp butiksanställda kommit i kontakt med. Kunderna är mest i vägen och jag skulle kunna berätta många exempel på det. Men den här flickan som ska väga in frukten tar nog priset. Hon står och hänger över maskinen som försluter påsarna och fipplar med telefonen. Att det stod en stackars man brevid som behövde hjälp var ingenting som påverkade henne,
Det är nästan omöjligt att få tag på aluminiumfolie och ost, men chips finns det så det räcker och blir över, ca tre långa sektioner. De flesta med smak av kött i alla varianter och gurka
Någon dag ska jag fota köttdiskarna. Nu har jag kommit så långt att jag kan titta i dem utan att bli illamående och det är mycket där som man undrar vad i hela friden det är för något. Jag kan I alla fall konstatera att Arken zoo:s frysdisk med frysta ben till hundar är fräschare än frysdiskarna här.
I
När vi sist besökte McDonalds såg vi en hamburgare som jag inte vet vad jag ska tycka om. Vi smakade aldrig eftersom vi inte kunde komma fram till vad brödet var gjort av. Jag läste sedan att den lanseras här í Kina under en period för att se om den går hem i stugorna. Om den inte redan har gjort det kanske den dyker upp även hos er.
 
När vi lämnade restaurangen råkade jag titta in I en kinesisk restaurang som låg vägg i vägg. Där måste jag säga att det är till sin fördel att kineser struntar kraftfullt i ordningsregler och tar med sig sin hund in. Glad blev jag när jag fick se den lilla hunden sitta vid bordet. Det var nog inte första gången för det märktes att den visste hur den skulle uppföra sig. Och inte en enda gång tog den blicken från maten.
Katastrofen är snart ett faktum. 15 dagar kvar i Kina och tre tepåsar kvar...Elsa kom in när jag stod och betraktade den snart tomma burken. Hon förstod direkt.Hon klappade mig tröstande på axeln och sa: We are in this together..

Det har varit en varm dag med temperaturer runt 30 grader. Det är väldigt mysigt att gå ut och sätta sig på balkongen kl 23.30 och bara titta ut över staden. Eller som i Elsas fall sticka. Nu däremot är det läggdags.
 
 
 
 

Nationella helgdagar

Publicerad 2015-10-21 03:49:46 i Ningbo, Kina

När Per kom tillbaka från Indien hade han med sig, förutom vackra indiska smycken till tjejerna, något virus som både han och jag fortfarande efter snart tre veckor dras med. Olycklig timing eftersom vi var som sämst när skolan hade höstlov en och en halv vecka i samband med Kinas firande av nationaldagen. Lovet blev med andra ord inte som vi tänkt men även om döttrarna var uttråkade emellanåt så tror jag att de tyckte det var rätt skönt att ha en vecka utan en massa måste.

Det är i de stunderna kreativiteten föds och Linnea hittade en övergiven kattunge som hon kom hem med och tog hand om över lovet. Eftersom Per är ”allergisk” mot katter fick den bo på balkongen när Per var hemma. Vi har en stor och för en katt spännande balkong och eftersom det var ett behagligt klimat så hade katten det bra där. Den tydde sig mycket till Linnea och började jama så fort hon gick därifrån Hela familjen konstaterade, till och med Per men det kommer han förneka, att det var en jättefin katt. Orädd, kelig, sällskaplig, snäll och rumsren. Coco blev glad när hon kom hit för att bo hos oss under lovet. Både kanin och katt att umgås med!

Lite orkade vi I alla fall ta för oss. Middag på en fin japansk restaurang med våra norska vänner. Otroligt god mat. Jag inser nu att jag borde fotat innan vi satte i oss all mat...
 Att det är en av de få veckor det kinesiska folket är ledig märks på stan. Tidigare var allt stängt under dessa helgdagar men nu är butikerna nästan det enda som är öppet som vanligt. Ledig tid betyder tid för shopping.
Stan moderniseras hela tiden och det är inte så ofta man ser traditionella byggnader. Denna är säkert nygjord men det känns ändå som att komma in i en annan värld i den här parken.
 Vårt massageställe. Jag tycker fasaden är så fin och jag brukar ofta ligga i rummet på övervåningen intill fönstret. Det är trevligt att kunna ligga och lyssna på det som händer på gatan nedanför under tiden tortyren pågår.
Från baksätet i en kinesisk taxi. Det har blivit lite svårare att få tag I taxi nu när manga börjar förbeställa dem via en app. Men man behöver sällan vänta mer än 5-10 minuter innan en ledig taxi passerar. Alla tre barn tar sig fram i stan hur bra som helst. Det känns tryggt, jag vet att de alltid tar sig hem om det skulle hända något. Lite mer orolig är jag att de tror att de ska behålla samma vanor när de kommer till Sverige igen.
 
Bilder från Gulao. Här samlas många äldre och lyssnar på musik och karaoke. Själv tycker jag det låter, hm mindre bra, men smaken är förstås olika. Det är i alla fall en upplevelse att vara här även om vi brukar passera ganska snabbt.
 Nu laddar jag inför tentan i Word som jag ska skriva senare i dag.

Dagen efter tyfonen

Publicerad 2015-10-01 16:51:00 i Ningbo, Kina

Dagen efter tyfonen eller tai fung som det heter på kinesiska räknas som världens värsta oväder. Just här märkte vi inte av blåsten så mycket men däremot regnade det en hel del. Hela natten gick åskan och det small och blixtrade konstant. Morgonen efter väcktes vi av meddelanden att både fabriken och skolan var stängda på grund av oframkomliga vägar. Vi förstod inte riktigt varför när vi tittade ut. Vi har rätt bra utsikt både över området och kvarteren runt omkring från nionde våningen och allt verkade vara precis som vanligt. Både compoundet och vägarna runt omkring såg torra och fina ut, även om den kanal som går intill oss var lite översvämmad. Innanför staketet som omger vårt område såg livet ut att gå sin gilla gång. Trädgårdsarbetarna pysslade på; sopade lite löv på gräsmattorna, rensade rabatter och så vidare. Men så har det varit vid tidigare tillfällen också. Det verkar som att det distrikt vi bor i ligger lite högre eller är planerat på ett annat sätt än övriga Ningbo. Ganska snart kom bilder på Wechat som visade att andra bostadsområden inte var lika lyckligt lottade. Det var fler än en som steg ut genom dörren och rakt ut i en flod. Det villaområde som ligger intill skolan, dit vi funderat på att flytta till, var ett sådant.

 

Barnen och jag tog en cykeltur under eftermiddagen och polisen hade fullt upp att omdirigera trafiken på vissa ställen eftersom delar av vägarna var översvämmade. Elsa sa senare att den cykelturen var det läskigaste hon någonsin gjort (under hennes 11 åriga liv). Det kan bero det bilkaos som bitvis uppstod och att många tyckte det var en bra ide att använda sig av de få cykelvägar som finns. Trafiken kan vara nog så svår att ha koll på men i går var det inte många centimeter mellan bilarna och oss på vissa ställen. Jag fick agera mänsklig sköld åt Elsa och hela tiden se till att vara mellan bilarna och henne för att därmed tvinga bilisterna att väja ut från oss. Jag tyckte nog inte att det var särskilt skrämmande, det känns som att jag har cyklat så mycket i trafiken nu att ingenting förvånar mig längre. Däremot oroade jag mig mer för att översvämningarna skulle tvinga upp ormar, som mot förmodan kan leva i de förorenade kanalerna, upp på land. Rädslor är sällan rationella…

 

Men som kines tar man det hela med ro. Någonstans känns det som att de har inställningen att det är som det är och det är bara att acceptera läget. Man förbereder sig och vidtar åtgärder innan en tyfon kommer, man avvaktar under den och sedan städar man snabbt bort efter den. Sedan återgår livet till det normala igen och man gör det bästa av situationen. I går såg vi många fiskare som passade på att prova lyckan i de många översvämmade kanalerna och i stadens centrum, som alltid blir hårt drabbat vid tyfoner, passade man på att köra vattenskoter på gatorna. Lika glada är kanske inte de vars butiker/hål i väggen är fulla med vatten eller de mindre lyckigt lottade som bor i baracker intill kanalerna. För all del inte heller de som bor i lägenheter vars golv täcks av vatten så fort det regnar. Jag känner att det inte är läge att beklaga sig över den 30-gradiga värmen och den 90 procent höga luftfuktigheten som tillsammans gör att man blir svettig och kläderna sjöblöta bara man går ut genom dörren….

 

Det fínns faktiskt lite humor i den här bilden. Att använda paraply för att inte bli blöt under de här förutsättningarna är...ganska dömt att misslyckas.

 
Jag skulle vilja se Liza gå på promenad under dessa förutsättningar. Hon gillar inte vatten...
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela