swedeinchina.blogg.se

Det här är beskrivning av mitt år i Kina. Fakta om Kina, subjektiva betraktelser om kulturkrockarna mellan svenska och kinesiska traditioner och levnadsvillkor. Förhoppningsvis kommer jag även att kunna ge en hel del resetips runt om i Kina och Asien. Det kommer bli ett annorlunda, spännande, chockerande och lärorikt år från och med augusti 2013 och jag hoppas att ni vill följa med på resan!

The interview, storpolitik och Kinas inblandning i densamma

Publicerad 2014-12-28 04:25:49 i Ningbo, Kina

 
Jag kan inte nog framhäva Jojje Olssons inbeijing.se om man är intresserad av Kina. Prenumerera på hans inlägg och få den bästa uppdateringen om vad som händer där. Nedan har jag kopierat hans analys av det som började med en film och som nu har blivit en kraftmätning som förhoppningsvis stannar på ordstadiet. Det kan vara intressant för bla Anna att få en bekräftelse över filmens betydelse för mänskligheten! Det ger även en inblick vad som händer över våra huvuden.
 
Nordkorea och hackattacken mot Sony
by Jojje Olsson
 
Julhelgen torde ha varit extra stressigt för högt uppsatta chefer vid Sony Entertainment. 16 december utfärdades nämligen ett hot från en okänd grupp hackare om terrorattacker mot USA om filmen The Interview som planerat tilläts börja visas på amerikanska biografer från och med juldagen. Filmen, som Sony alltså står bakom, är en komedi vilken handlar om ett mordförsök på Nordkoreas diktator Kim Jong-un och allmänt förlöjligar den enväldige diktatorn. Att just denna film stod som måltavla för terrorhot innebar att Nordkorea själva blev misstänkta för att ha utfärdat hoten, liksom för att i slutet av november ha genomfört ett dataintrång hos Sony där många känsliga uppgifter läckte ut. Snart förklarade Sony att premiären kommer ställas in, varpå företaget fick ta emot kritik från många håll - till och med president Barack Obama gick ut offentligt och menade att det var felbeslut. Nordkorea förnekade sin inblandning i affären, något som föll för döva öron i Washington, där framför allt republikaner och högermedia krävde en snabb och kraftigt hämndaktion från Obamas sida. Sveriges radio sände 23 december ett inslag som någorlunda sammanfattar läget: http://sverigesradio.se/embed?url=http%3A%2F%2Fsverigesradio.se%2Fsida%2Fartikel.aspx%3Fprogramid%3D1637%26artikel%3D6053986
 
Men bara de senaste dagarna har affären tagit en plötslig vändning. Till att börja med så ska filmen nu visas på ett par hundra amerikanska biografer från och med i dag, och har även gjorts tillgänglig av Sony vi flera kanaler på internet. Det visade sig nämligen att det inte var Sony själva som ville ställa in premiären, utan att USA:s stora biografkedjor på grund av hoten helt enkelt inte vågade visa filmen. Det löstes genom att ett antal fristående mindre biografer gick ihop och lovade Sony att visa filmen gratis. Vidare har rapporter gjort gällande att det kanske inte alls var Nordkorea som stod bakom attacken. De bevis som FBI stödjer sig på är mycket tunna, och bland annat i New York Times bedöms sannolikheten vara större att intrånget är gjort av någon med god kännedom av Sonys system - alltså i så fall ett insiderbrott. Nordkorea har som sagt förnekat att de ligger bakom hackattacken och även föreslagit en gemensam utredning tillsammans med USA. Detta betyder dock inte att Nordkorea på båget vis försöker närma sig USA - enpartistaten sade i samma veva även att de förbereder ett ännu större anfall mot "vita huset, Pentagon och hela det amerikanska fastlandet". Den hela affären är riktigt invecklad och innefattar flera turer om skuldbeläggande, hot och kraftmätning.
 
Det har knappt skrivits något om detta i svensk media de senaste dagarna, medför den som är nyfiken på detta omtalade fall så skrev jag nyss en analys som kan läsas i sin helhet via Finanslivs blogg: I amerikansk media talades det om en nordkoreansk attack på USA:s konstitution och yttrandefrihet. Rapporter med avhoppade nordkoreaner som källor kablades ut, där det angavs att Nordkorea har ”1 800 cyberkrigare” stationerade på ”olika platser i världen”. Kina fick bära en del av hundhuvudet och det talades till och med om sanktioner mot ”tredje land”, eftersom USA redan har alla tänkbara sanktioner mot Nordkorea på plats. Det sades nu kunna bli aktuellt med amerikanska sanktioner mot kinesiska banker, vilka ju möjliggör det knappa ekonomiska utbyte som Nordkorea i dag har med omvärlden. (...)
 
Det spektakulära i denna berättelse, anser i alla fall jag, är inte huruvida filmen visas utan snarare de många turer och den uppenbara nervositet som tydliggjorts. Först fick Nordkorea (kanske felaktigt) skulden för intrånget, sedan fick Sony (definitivt felaktigt) skulden för att inte visa filmen. Det talades om krig och dessutom sanktioner mot ett tredje land, alltså Kina, trots att bevisen som ledde dit måste varit ännu svagare – om de alls existerade. Vidare uppstod panik i Sydkorea som i samband med det hela bad USA om hjälp att undersöka om Nordkorea ligger bakom hackattacker mot landets kärnkraft. Dessa skede dock under det att Nordkoreas internet helt låg nere i över nio timmar, en unik händelse som aldrig tidigare ägt rum. Var det USA eller Kina som stängde ner Nordkoreas nät som hämnd? Eller var det koreanerna själva som ville undvika hämndattacker mot sin digitala infrastruktur? Ingen av parterna vill kommentera saken.

Kontakt på distans

Publicerad 2014-12-28 02:30:00 i Ningbo, Kina

Om man har varit gifta länge och maken befinner sig i Kina och resten av familjen i Borneo ser mailkonversationen ut som följer. Lite bakgrundsfakta: igår tappade jag min telefon i golvet när jag var på gymet och displayen är numera vackert krackelerad. Till saken hör att det inte är första gången jag dräller med mina telefoner. Fast det här är nog rekord; just denna köptes i september. Resan som nämns är ut till Klias river för att se apor, fåglar och krokodiler. Coco är vår lånelabrador.

Åsa
Visst har du fått Elsas mail?  Alltså det som skickades från hennes adress. Jag får glasskärvor i fingrarna när jag mailar från min.

Per (till Elsas mail m rubrik TIPS FRÅN PAPPA)
Håll hårt i telefonen. Låt Mamma bara låna den korta perioder och under övervakning

Åsa
Du är ju rolig så här på kvällskvisten.

Har bokat resan. Kostade 100 ringit per styck jämfört med 190 här nere i receptionen. Fortsätter det så här har jag snart sparat ihop till en ny display.

Per
Med sådan inspiration är det lätt att vara rolig.

Jag och Coco ligger i soffan och äter chips.

Åsa
Låter behagligt. Ayi hade med sig dammmsugare sist. Hon var mycket road över allt skräp som fanns under soffdynorna.

Om jag får bestämma går jag och barnen och lägger oss nu. Åker kl 13.30 i morgon och kommer åter ca 21.30. (Om ingen krokodil tar oss)

God natt

Per
Då önskar jag krokodilerna smaklig måltid och hoppas att du har bättre koll på barnen än du hade på telefonen....

Åsa
Den här konversationen....

Per
Utan verklighetsförankring?

Per
Obefogad?

Per
Tagit ur luften?

Per
Jag börjar bli ganska less på batteritiden på min telefon, kan inte du låna den när jag kommer till Malaysia?

Alexandra skakar på huvudet som så många gånger förr och konstaterar att -den här familjen alltså... Hon gruvade sig nog lite för vad Appu skulle tycka om hennes familj. Själv tycker jag att det är lite tråkigt att han inte förstår svenska. Han missar liksom hur roliga vi är.

För första gången under en resa har jag tid att ägna mig åt bloggen, men nu är nätverket så dåligt att det inte går att ladda upp bilder. Ni får helt enkelt hålla er till tåls!

Hoppas att ni fortfarande har en skön julhelg där hemma.

Förtida jul

Publicerad 2014-12-21 18:30:15 i Ningbo, Kina

I dag har vi firat jul. Den blev tidigarelagd av flera skäl. Dels är det business as usual här i Kina den 24:e så Per har vanlig arbetsdag och dels åker jag och tjejerna åker till Borneo den 23:e.

Det här är andra året som vi inte är hemma på julafton och längtan till Sverige är stor för tillfället. För mig är julen den bästa högtiden och nu saknar jag de där hemma mer än nånsin.

Eftersom jag älskar allt som har med julen att göra så har jag alltid börjat tidigt för att hinna pyssla och baka så mycket som möjligt med barnen. De två äldre är inte lika entusiastiska längre men Elsa är fortfarande med på noterna. Och vi har bakat pepparkakor i två omgångar, gjort julgodis, bakat lussekatter och tunnbröd. Men det är inte lätt att få till ett svenskt julbord. Att få tag i bra köttfärs är svårt och först måste man rensa ut alla tvivelaktiga delar ur färsen innan man tillagar den. Att jag ens anstränger mig att rulla färsen är obegripligt eftersom de ändå ser ut som platta klumpar när de är färdiga. Var är mamma när man behöver henne som bäst? undrade jag medan jag stekte dem. Hennes köttbullar är perfekta. Någon julskinka har vi inte heller hittat så vi tog det som var mest likt, oklart vad. Utan nitrit blir den inte färgmässigt vacker och när jag skar upp den ramlade griljeringen av. Varmkorvar från IKEA förvandlades till prinskorv. Några krustader att bränna hittade jag inte heller, men trots allt blev det faktiskt en riktigt god julmiddag. Inte vacker, men god.

Jag tände också ett extra ljus för pappa som idag skulle ha fyllt 73 år...

God Jul allihopa. Lyckos er som har allt det roliga kvar!

Ningbo, dag ett

Publicerad 2014-12-21 17:51:00 i Ningbo, Kina

 
 

För att återgå till veckan mor, Anna, Elenor och Alva var på besök har vi nu kommit till dag ett i Ningbo. Seth, som numera tillhör familjen, pratar fortfarande om hur trevliga han tyckte min släkt var. Alla häftigast tyckte han mamma var som satt och drack whisky med honom på balkongen en söndagkväll. Och dessutom tyckte han att alla var så roliga. Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka det, och jag vill nog inte veta, men han återkommer hela tiden att de inte alls var som han hade väntat sig. Jag förstår ingenting, som om jag skulle vara något annat än häftig, rolig och trevlig.



Två dagar hade jag på mig att visa upp Ningbo. Det är en omöjlighet att hinna med allt som finns att göra här på två dagar och det var inte helt lätt att välja aktiviteter. Det kändes viktigt att alla fick ett bra intryck av Ningbo. Måndagen inleddes med en timme på gymmet och jag upptäckte för första gången hur roligt och peppande det var att träna tillsammans med andra. En snabb dusch och sedan vidare till min läkare. Vi fick vänta ganska länge men man får uppleva mycket när man sitter i hans väntrum/behandlingsrum. Det tar tid att insupa denna, för oss västerlänningar, annorlunda och unika miljö och framför allt för Anna var väntan väl värd. Hon har precis som jag haft ont i nacken i stort sett hela sitt vuxna liv. På första sticket i ryggen nästan lättar hon av smärtan som sticket orsakar, men medan hon sitter där försvinner värken i nacken. Efter det har hon inte haft ont så vitt jag vet. När hon besökte vår gemensamma sjukgymnast Tomas efter att ha kommit hem igen, tiden var bokad redan innan resan, upptäckte han förundrat och fascinerat att det problem han behandlat i flera år helt plötsligt var borta. Jag gläds så mycket åt Anna. Om man inte haft ont i nacken är det svårt att föreställa sig hur mycket den påverkar en och att få slippa den skulle vara, ja fantastiskt. Varför det inte går lika bra för mig vet jag inte, men jag fortsätter gå. Läkaren tycker att min kropp är en enda oreda och på frågan hur länge han trodde att det skulle ta för mig att bli bra skrattade han bara. Jag tror det betyder länge…



Efter läkaren skjutsade chauffören oss till Second Bridge, en marknad med allt möjligt, främst för att vi skulle köpa te. Vi blev inbjudna på teprovning och hade kunnat spendera betydligt längre tid där men efter detta besök skulle vi hinna med massage, hämta klänningar vi bett att få uppsydda hos skräddare, Tesco, middag med Seth på Tapenaki. Vi hade även planerat in KTV (typiskt kinesiskt när man hyr ett rum och sjunger karaoke), men där gick gränsen för vad man orkar med på en dag. Jag kom förresten inte ens så långt som till middagen. En blandning av gallstensanfall och påverkan av massagen gjorde att jag var tvungen att åka hem redan vid sex och somnade direkt.

Tesektionen på Second bridge.

 Tapenaki. Ryktet säger att det var väldigt gott...
 
 
 

Men massagen; det var länge sedan jag skrattade så mycket. Och plågades. Det började med att några i sällskapet behövde låna toaletten innan vi började. Jag har aldrig behövt fråga efter toalett förut och det visade sig att jag inte hade en aning vad toalett heter på kinesiska. Situationen som uppstår när vi ska försöka visa ordet toalett är riktigt, riktigt rolig och till slut har våra charader samlat minst tio av företagets massörer som alla försöker förstå vad vi menar. Det blev en uppvisning i hur det kan vara att komma hit till Kina och försöka göra sig förstådd av ett folk som ibland har svårt att tänka ”outside the box”. Anna och jag hamnade i samma rum och massagen hann knappt börja förrän jag förstod att Anna började utveckla samma känsla som alla som blivit ditsläpade av någon; Hämnd. Det gör inte bara ont, det gör fruktansvärt ont. Men lättnaden när plågan är över och de reaktioner som massagen sätter igång ger en behaglig känsla i kroppen. Och märkligt nog glömmer man smärtan snabbt. Det hinner det inte gå många dagar efter ett massagetillfälle innan man börjar fundera på att det skulle vara skönt med lite massage...

 

 
 
 
 







 

Skriv på

Publicerad 2014-12-19 13:51:42 i Kina

Den juliga och mysiga stämning jag kände tidigare under dagen kom från en stund till en annan av sig och stockar sig nu i halsen. Att kineserna behandlar hundar på det mest vedervärdiga sätt är på intet sätt ny information. Jag har länge vetat om att hundskinn används i olika produkter men att få se bilder från hanteringen av hundarna smärtar ända in i själen och dröjer sig kvar för alltid. Det finns ingenting som på något sätt berättigar det sätt som hundarna behandlas och plågas. Gör något för de kinesiska hundarna och skriv på.
 
http://www.djurensratt.se/engagera-dig/blixtaktioner/lat-djuren-behalla-sitt-skinn?utm_source=Paloma&utm_medium=Newsletter&utm_campaign=Hundar+d%C3%B6das+f%C3%B6r+skinnprodukter+-+Djurens+R%C3%A4tt+startar+upprop+f%C3%B6r+skinnfri+handel
 
 

Hört på IKEA, Ningbo, China

Publicerad 2014-12-15 15:20:00 i Ningbo, Kina

Det finns saker som man måste dela med sig av. Som till exempel den här lilla ljudstumpen. Jag brukar för det mesta gå med hörlurar på mig när jag är på IKEA men idag tog jag av mig dem. Först spelades julmusik i högtalarna och sen kom en låt på svenska. Trevligt tänkte jag tills jag hörde texten. På min egen inspelning missade jag dessvärre första versen eftersom kroppen på något sätt frysit fast i ren förundran. Eftersom jag inte kan lägga ut egna ljudfiler i bloggen får ni en länk till orginalinspelningen. Jag vill varna känsliga öron.

http://music.baidu.com/song/121238803
 
Trots att jag har både arbetat med och utbildat mig inom konsumentbeteende har jag fortfarande inte klurat hur denna låt främjar köplusten...Undrar om det är Kamprad själv som valt ut den? För mig var det premiär och att det var på IKEA den skulle nå mina öron för första gången var kort sagt otippat.
 
Hörde även att IKEA Kina har problem av lite oväntat slag. Kineserna tycker väldigt mycket om de olika showroomen som IKEA har. Så mycket att de samlas, slår sig ner och dukar upp medhavda nudlar och annan mat samt äter och umgås. God mat i stilren miljö till toner av ljuv musik, kan det bli bättre?

Juligt

Publicerad 2014-12-13 02:31:00 i Ningbo, Kina

Julen börjar närma sig Ningbo. Förra helgen inleddes med skandinavisk julafton med julgranständning på Shangri-La. På vägen dit konstaterade Seth och vi att det var ett år sedan vi var med förra gången. Ett år! Tiden spelar oss ett spratt, det känns definitivt mer som ett par månader sedan. Måntro att tiden går snabbare i Kina?

 

Att besöka Shangri-La är som att komma in i en annan värld. När man kommer in genom dörrarna både känner man sig och blir behandlad som en kunglighet. Det är så vackert och exklusivt och man får känslan att alla hotellets 900 anställda har väntat på att just jag ska komma dit. När vi bodde där på besöksveckan för snart 2 (!) år sedan, var det en upplevelse utöver det vanliga, nästan outhärdlig påpassning. Varje kväll vid sex knackade det på dörren och då kom man för att vika undan täcket en bit, dra för gardinerna och ställa fram tofflor vid sängkanten-helt enkelt förbereda sänggåendet. Själv ville jag bara sjunka genom jorden och säga åt dem att det kan jag göra själv. Tillslut var jag tvungen att tacka nej, jag klarade inte av att någon skulle behöva göra det för mig. Jag inser nu efteråt att jag säkert sårade de anställda, jag nekade ju dem att göra sitt jobb. Detta är för övrigt en ständig källa till konflikt för mig. Går man och äter på ex vis Burger King är det ganska djupt inrotat att man tar bort brickan efter sig. En självklarhet. Men varje gång kommer det någon personal springande och tar brickan ifrån mig. Per och barnen menar att om jag själv tar bort brickan tar jag även bort arbete från de anställda och det vill de förstås inte. Men fortfarande kan jag bara inte lämna brickan på bordet och gå, det tar emot i hela kroppen att någon annan ska behöva göra det. Det hela kan verka som en bagatell men för mig en stor skillnad i kultur. Jag vill förstås ta seden dit jag kommer, men det är svårt att förlika sig med något som går emot de egna principerna så mycket. Det värsta är att barnen lär sig att det är ok att lämna skräp efter sig, vilket de kan glömma när de kommer hem igen.

 

Från Sangri-La till Burger King och tillbaka, som vanligt har jag lite svårt att hålla mig till ämnet. Något jag aldrig kommer att glömma är när jag låg dålig en dag på hotellrummet. Då kom de med en bricka med te, en ros och lite frukt tillsammans med ett kort där de önskade att jag skulle må bättre snart. Omtanken och att någon på hotellet gjort sig det besväret var rörande. Lite bilder från kvällen.

 

 
 

Dagen efter var vi bjudna till Thanksgiving middag hos en amerikansk-mexikansk familj. Jag hade sett framemot det, jag har aldrig varit på en sådan, men värken gjorde att jag inte kunde gå. Dagen som så många gånger förr tillbringades i sängen, men lite senare på kvällen släpade jag mig ner till Seth där familjen samt Arna och Martin samlats för lite samkväm och jazzande. Både Seth och Martin är duktiga musiker och Arna sjunger så det blev en väldigt trevlig kväll tillsammans med mycket goda vänner. Själv spred jag som vanligt glädje bara genom min närvaro...not, men jag fick vara med ändå!

 

Lite piggare på söndagen, och då träffades några familjer hos Arna och Martin och drack glögg. Lite senare på kvällen, enligt Svenssonsk tradition den 1:a advent, risgrynsgröt (dock utan skinka). Lite spänd var jag vad Appu skulle tycka om risgrynsgröt men jag tror den fick godkänt.

 

Per har varit i USA i nästan två veckor och därmed har jag haft ytterligare en tidsskillnad att hålla reda på. -13 timmar till Tennesse och – 7 till Sverige. Håller hjärnan i trim. Ensam är jag dock inte. Om någon är ensam går automatiskt de andra in och hjälper till och håller koll. Det är helt fantastiskt och en enorm trygghet. Man svetsas ihop på ett sätt som jag aldrig varit med om tidigare och det är nästan som att familjegränserna suddas ut lite. Det har till och med gått så långt att när vi på Shangri-La blev erbjuden att ta familjefoto undrade om vi skulle ha med Seth eller inte. Nu blev det inget kort överhuvudtaget, men Seth är numera en så självklar del i familjen så vi undrar hur det ska gå när han inte är kvar här. Jag är inte så säker på att vi har lust att släppa iväg honom. Barnen älskar honom och när jag och tjejerna hade en pizza- och spelkväll hos honom i fredags blev det väldigt många skratt. Men man får hålla koll på honom, han lär Elsa en massa dumheter. En morgon var det wasabi i tandkrämen...

 

Besök på polisstationen igen

Publicerad 2014-12-11 16:38:53 i Ningbo, Kina

Det blev lite för mycket excitement häromdagen när cykeln försvann. Igår låg jag hela dagen i värk och kravlade mig upp lagom till skolans winterconcert på kvällen. Det innebar att jag inte tog mig i väg till polisstationen som tänkt. I dag mådde jag lite bättre så jag tog med mig en mycket skeptisk Linda. -De (polisen) sitter bara framför sina datorer och gör ingenting. Känns det igen Elenor? Det är synd om polisen, de får inte riktigt den uppskattning de borde ha.

Väl där visste alla poliser vad det rörde sig om, den vita cykeln utanför Auchen. Det visade sig att poliserna arbetat vidare på egen hand under gårdagen. De hade gått igenom ett antal kameror på olika ställen i kvarteret och på en av dem fått fram en närbild som de förstorat upp. En av poliserna hade den på sin mobiltelefon och visade den för mig. Därefter hade de fastställt identiteten så nu återstår det bara att vänta. De hade lyckats följa hans färd en bra bit men sedan försvann han bort i vimlet. Cykeln är nog borta för alltid men jag är både glad, rörd och faktiskt fascinerad över att de lägger ned så mycket tid på en cykel. Om det är för att de har lite att göra, att jag är utlänning eller att värdet på cykeln i kinesiska mått mätt är ganska högt låter jag vara osagt. Jag är tacksam oavsett.

Innan jag gick fick jag underteckna redogörelsen och lämna fingertryck på underskriften. Att jag numera finns i polisens arkiv var kanske inte något jag räknat med. Jag hade inte tänkt ställa till med så mycket oreda när jag är här och om ni frågar mig avstår jag gärna den personliga integriteten till förmån för att det blir lättare för polisen att klara upp brott.

Nu på eftermiddagen var jag tvungen att gå tillbaka till Auchen för att köpa mjölk och det kändes lite jobbigt att vara där. Den trygghet jag varit invaggad i här är, om inte borta så naggad i kanten och det är en tråkigt att en enda person kan påverka en så mycket. I rulltrappan var det en som trängde sig förbi mig och råkade då knuffa till mig. Jag hoppade rätt upp av rädsla att han skulle ta något från mig. I kassakön stod en man väldigt nära bakom mig och trots att det inte är ovanligt här, kom jag på mig själv att hela tiden känna efter att plånboken var kvar.

På eftermiddagen åkte jag till läkaren. Han såg bekymrad ut och påstod att min qi var blockerad. Ska försöka gå så mycket som möjligt hos honom innan jag åker tillbaka till Sverige. För så kan jag ju inte ha det...

Cykeltjuven

Publicerad 2014-12-09 17:24:49 i Ningbo, Kina

I går läste jag en krönika som handlade om att livet inte alltid blir som man tänkt sig. Och det kan man ju bara hålla med om. Att vi skulle flytta till Kina var knappast något som fanns i våra tankar och planer för tre år sedan. Efter att jag läst detta och reflekterat över att många förändringar faktiskt blir till det bättre även om de inte är planerade, tog jag cykeln till Decathlon för att laga en punktering. Och passa på att handla lite. Bland annat tappade jag cykelnyckeln på vägen dit så jag var tvungen att köpa ett nytt lås. Killen som hjälpte mig laga däcket beundrade min cykel och pratade varmt om den hur fin den var. Han gillade också att cykla och det var roligt och märkligt att prata med honom för han var en kinesisk version av Axel Boström. Sättet, ansiktsdragen, leendet, allt. För kalaset betalade jag 11.40 RMB (ca14 kr) inkl slang och arbetskostnad. På vägen hem satt jag och tänkte på hur mycket jag tycker om min cykel, att jag när jag trampar omkring på den upplever glimtar av lycka över att jag cykla igen, något jag inte kunnat på många år pga värken. Och framförallt är det så kul att ta sig fram genom stan på cykel.
 
Att det inte blir som man tänkt sig fick jag erfara redan idag. För vem kunde tro att en kort sväng till affären skulle sluta på en polisstation någonstans i Ningbo. Efter att ha handlat lite till Ayi kom jag ut och upptäckte att cykeln var borta. Först gick jag och letade, ibland brukar vakterna som går omkring på parkeringen flytta dem om man ställt sig lite tokigt. Men den var spårlöst borta. Efter att ha ringt Linda som kunde förklara för vakten att cykeln var borta, fick jag bra hjälp. Sex vakter var involverade i försvinnandet och en hjälpte mig att ringa polisen, som kom med blåljus. Med hans hjälp gick vi igenom övervakningskamerorna och på film kunde vi se hela händelseförloppet där en figur klipper låset och trampar iväg. Därefter fick jag åka polisbil till polisstationen, men väl där kom vi inte längre eftersom jag i vanlig ordning inte bar på mig pass och uppehållstillstånd. Lite svettigt blev det när de började fråga om uppehållstillstånd, hemförhållanden, var jag kom ifrån, hur jag bodde och med vem, vilka kinesiska vänner jag hade osv. Jag och Linda ska åka dit i morgon, med alla papper, och göra en formell anmälan. Sen får vi se vad som händer. Bilderna från övervakningskamerorna var inte så bra och med tanke på att sex miljoner människor bor här kan jag nog glömma att jag får återse cykeln igen. Jag måste i alla fall försöka på polisens inrådan. Jag kan inte säga annat än att de tar stölden på allvar. Förmodligen tyckte de lite synd om mig för jag såg nog ut att börja gråta när som helst. Jag är riktigt ledsen att jag blivit av med min viktigaste ägodel. Många mil har det blivit och jag kommer nog inte att hitta en cykel som passar mig lika bra som den här gjorde. Plus att tilliten har fått sig en törn.
 
Blev skjutsad hem med samma polisbil och vakten utanför compoundet höll på att tappa hakan när vi kom. Jag kan tänka mig att det kommer bli en del prat om vad “laowaien” har gjort. Hela samhället är kameraövervakat och så även hela vårt hus. Det är omöjligt att vara anonym här och jag kan bara hoppas att det även gäller vissa cykeltjuvar...

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela