swedeinchina.blogg.se

Det här är beskrivning av mitt år i Kina. Fakta om Kina, subjektiva betraktelser om kulturkrockarna mellan svenska och kinesiska traditioner och levnadsvillkor. Förhoppningsvis kommer jag även att kunna ge en hel del resetips runt om i Kina och Asien. Det kommer bli ett annorlunda, spännande, chockerande och lärorikt år från och med augusti 2013 och jag hoppas att ni vill följa med på resan!

PPTV, Baidu och lite annat

Publicerad 2014-04-28 19:22:10 i Allmänt

Nu är äntligen min dator tillbaka. Jag har länge haft problem med den och beklagat mig men Per har bara muttrat något om handhavandefel. Till slut blev han leds på mitt klagande och bad en av sina IT-killar titta på den. Det satt hårt inne men till slut medgav Per att det var fel på mjukvaran. Nu fungerar det betydligt bättre, men fortfarande tycker jag Ubuntu är lite knepigt att förstå sig på. Internetuppkopplingen är fortfarande dålig. Ibland kan den glänsa till och då kan man kan se något program på svtplay utan att det hackar, men i vanliga fall kan ett program ta en hel dag att se. Jag brukar ha ett program i bakgrunden när jag pluggar. Det är ingen studieteknik att rekommendera men det är rätt trevligt att få ta del av något svenskt emellanåt. Mitt absoluta favoritprogram, Veckans brott, är tyvärr slut så nu har jag gått över till Saknad. Jag tycker att det är fascinerande ur många aspekter. Dels är grundaren själv intressant att studera. Jag vet att han fått mycket kritik men den drivkraft han besitter för att hjälpa andra är beundransvärd. Han är dessutom skicklig på att få PR för sin organisation. Med babyn på armen tvekar han inte att ställa upp för andra. När jag nämnde för familjen att jag tänker anmäla mig som frivillig när jag flyttar tillbaka till Sverige sa dock alla i mun på varandra att det var en mycket dålig ide. Men jag har bestämt mig för att ignorera kommentarer som:-Har de inte tillräckligt många försvunna att leta efter, ska de behöva hålla reda på dig också i skallkedjan så att du inte försvinner? Intressant att studera en ideell förening med dess konfliker och hur de hanteras.

Men nu har jag, eller rättare sagt flickorna, upptäckt PPTV.com. Det är en kinesisk sida som innehåller allt möjligt och bäst av allt: engelskspråkiga filmer. Streamingen är snabb eftersom det är inom landet och även om sidan är helt omöjlig att söka inom så har jag tillräckligt med serier att titta på fram till jag åker hem. Till exempel hittade jag mängder av engelska deckare, min absoluta svaghet, och femte säsongen av The Good Wife, en av de få amerikanska serier jag har sett. Jag köpte den i Malaysia för drygt 10 kr. Den visade sig innehålla tre avsnitt. Jag övervägde att klaga, men släppte tanken på det. Trots allt var de tre avsnitten av god kvalitet. Inte som Pers film som han köpte för 8 kr. Efter några minuter började han höra snarkningar från personen som spelade av filmen från en annan enhet. Då måste man säga att kvaliteten på de kinesiska filmerna är betydligt bättre. De säljs bakom stängda dörrar längst in i videobutiken vi brukar gå till. Den enda gången jag varit missnöjd med hans filmer var vid, ja just det, The Good wife säsong 5. Glädjen över att ha hittat den (ja, jag begär inte särskilt mycket av livet) utbyttes snabbt till missnöje när det visade sig att det bara var de nio första avsnitten med. När jag höll på att ge upp hoppet över att någonsin få se de sista avsnitten hittade jag den på PPTV. Så här i efterhand kunde jag lika gärna ha hoppat över att se dem. Något mycket oväntat händer och det har förstört hela min världsbild. Som tur är kommer det nog att komma allt mer engelska filmer hit. Kineserna är väldigt förtjusta I västerländska filmer och inom sex timmar har en nyanländ film översatts på kinesiska och släppts. Det verkar inte så vanligt längre att de dubbas, utan filmerna släpps på orginalspråk.

Barnen har även hittat BAIDU. Här finns en sida, play.baidu.com, där man man spela låtar och även ladda ner spellistor på telefonen. Gratis. Äntligen kan jag spela lite musik när jag går där på löpbandet vilket gör det uthärdligt. Och på sidan finns allt med betoning på allt, även svensk musik. Jag har sökt på alla möjliga artister som Lasse Tenander och Fred Åkerström och baske mig om inte deras gamla låtar finns där. Skaparen av denna söksait tillhör de fem rikaste kineserna, om han inte är den rikaste. Förmögenhet deklareras inte alltid som den ska och därför är det en gråzon. Få vill dra till sig myndigheternas ögon men däremot skyltar man gärna med att man har pengar.  Min ständige inspirations- och informationskälla avseende Kinafrågor Jojje Olsson beskriver i sin bok hur rika kinesiska män gärna spenderar 100 000 kronor en kväll med sina kompisar på en utekväll. Ju dyrare och äldre whisky desto bättre image. Ytlighet är viktigt för en kines och det visar sig på många områden. Även om man sitter inne i ett eget rum, som är väldigt vanligt här, så är det viktigt att kunna visa för sig själv och för sina närmaste vänner att man är någon eftersom man kan spendera pengar.  Sitter man i baren eller på nattklubben ser man till att etiketten är vänd utåt så att alla, och då främst tjejerna, kan se hur välbärgad man är. Sägs det, jag är inte den flitigaste gästen på Kinas partyställen. Men kineserna är nog det enda folk som dricker whiskyn utblandat med grönt te, det vanligaste (enda?) groggvirket.

Jag har börjat drömma om svensk mat nu. I går natt drömde jag om limpa och natten dessförinnan drömde jag om palt.Jag ger mig dock inte in på att försöka tolka drömmarna, jag är lite rädd för vad som ska komma fram om min inre värld. Exempelvis drömde jag nyligen om att vi hade fest med bland annat Sten Vedin (?!) som en av gästerna...
Alexandra blev nyligen vald till månadens student på Ningbo International School. Hon fick utnämnelsen för sin goda utveckling i det engelska språket, sitt engagemang och höga ambition samt för sitt goda humör och sin positiva attityd. Det firades med jordgubbstårta, eftersom det är jordgubbssäsong här mellan december och maj. Det gladaste leendet kan dock endast en häst framkalla.
Ett av våra husdjur!

Vårt nya familjenöje: badminton! Vi har upptäckt en badmintonstadium på promenadavstånd från oss. Här spelar allt från mor- och farföräldrar med barnbarnen till väldigt duktiga spelare. Äntligen en sport som hela familjen uppskattar!
 

 

En påskkärring kom flygande...

Publicerad 2014-04-24 12:36:00 i Allmänt

..via internet och lyste upp min inte allt för muntra dag. Systerdotter Hilde, snart 2 år, är sin mor upp i dagen.


 
Miras kropp orkade till sist inte mer och hon somnade in i tisdags..

Mira

Publicerad 2014-04-18 19:39:20 i Allmänt

Efter två veckor av ständiga bakslag när det gäller min rehabilitering av nacken har de få livsandar som finns kvar äntligen vaknat till liv. När det är påsk hemma är det högsommarvärme här. Det blommar och doften av nyklippt gräs sprider sig. Barnen har dock koll på att det är påsk hemma. De saknar sina kusiner särskilt mycket nu, eftersom de träffas varje år i fjällen och påskar tillsammans. Elsa har varit bekymrad över hur det ska bli med den saken nu. Ett tag funderade vi på att skicka ut henne och påska här. Det hade varit väldigt, väldigt intressant att se kinesernas reaktion när det knackar på en påskkärring hemma....ärligt talat undrar jag om de skulle se någon skillnad. Vi är ju konstiga oavsett, så lite färg i ansiktet, en hilka och en kvast gör nog varken till eller från.
 
Jag har precis kommit hem från en lång cykeltur i den kinesiska natten. Dels behövde jag rensa tankarna lite och dels begav jag mig ut för att leta efter påsktuppen. Elsa har funderat mycket på om han kommer att hitta ända till oss så det var bara att pallra sig iväg. Än en gång sänder vi en tacksamhetens tanke till Ingvar Kamprad som gör det möjligt att upprätthålla de "svenska" traditionerna i utlandet.
 
I går var jag full av entusiasm. Min hemresa är nu bokad till den 19 maj. Det kommer bli jobbigt att lämna barnen men därhemma finns bland annat en hund som väntar! Dessutom börjar det gå upp för mig vilken upplevelse vi kommer att få vara med om under hemresa nummer två. Tokyo, Hawaii, Los Angeles med omgivningar, New York och slutligen London. I går började jag titta på hotell och planera vad som vi kan tänkas göra på de olika ställena. I dag försvann dock all lust att planera vidare. Jag fick veta att Mira är svårt sjuk i hepatit (cirros). Fina, snälla, glada, vackra, smarta, vänliga, grod- och lämmelätande Mira som jag hjälpte till att förlösa för dryga 7 år sedan. En del av Liza och därmed en del av mig. Eftersom prognosen är mycket dålig känns det väldigt, väldigt sorgligt och därför blir det ett kort inlägg ikväll. Till alla er som har det lite muntrare önskar jag en fortsatt Glad Påsk!

Som hemma

Publicerad 2014-04-05 11:29:59 i Allmänt

Kina börjar allt mer att kännas som hemma. Men det har varit något som saknats, jag har liksom inte kunnat sätta tummen på vad det är. Men nu vet jag! På måndag morgon knackade det på dörren. Efter många om och men förstod till slut att grannen under oss hade ett litet vattenfall från sitt tak. Så nu har jag under veckan haft upp till åtta kineser som försökt hitta orsaken-att vattnet kommer från oss är klart då vi hittat vatten under vårt badkar och även fukt i vår sovrumsvägg. Att sitta och studera till tonerna av en borrmaskin som försöker bila upp betongen medan byggdammet sprider sig över lägenheten samt lukten av primer och rostskyddsfärg (och det är knappast den naturvänliga varianten), det är som att befinna sig hemma det. Den enda skillnaden är att det inte är vi som behöver göra jobbet. Istället får jag sitta dörrvakt för att släppa in alla människor som ska ut och in. Jag försöker lämna dörren öppen så att det blir enklare för alla men det gör man inte i Kina och den stängs av nästa som passerar. Det kan knappas finnas risk för något med tanke på att det är kameror överallt och vakter som står utanför alla portar. Och även om de inte ser särskilt uppmärksamma ut har vi insett att de har bra koll på allt och alla som rör sig i området. Jag försöker förklara att dörren gärna får stå öppen men det är inte ett alternativ för kineser. Här litar man inte på någon och det kan mycket väl komma sig av det som hände under Kulturrevolutionen. Där ombads man ange varandra, vilket också skedde. Man gjorde allt för att man själv skulle ligga bra till hos partiet och slippa förnedras och bli slagen. Allt man någonsin sagt drogs fram i ljuset. T o m barnen uppmuntrades att ange sina föräldrar och tvärtom så det fanns ingen annan än en själv att lita på. Och även om partiet har gjort allt för att sopa bort alla spår av kulturrevolutionen lever vissa beteenden kvar. De som var med klarar inte av att prata om det, för att inte tala om alla som tog livet av sig. Det finns en sjö nedanför sommarpalatset i Beijing och när jag besöker den kommer jag att tänka på alla som gick ut i den sjön och dränkte sig. En kvinna berättade att de brukade smita ut dit och bada men de slutade att göra det när de simmade på ett lik. Detta trots att man sökte igenom sjön morgon och kväll för att samla ihop kroppar som flöt omkring. Partiet nämner förstås perioden i goda ordalag och sprider inte det mindre trevliga som hände. Därför finns det kineser som knappt vet att det hänt. Likaså vet inte många kineser om att det hände något på himmelska fridens torg 1989. Det har också tystats ner på ett effektivt sätt.

Jag har precis köpt Dikötters ena bok. Han är forskare med inriktning mot Det stora språnget och Kulturrevolutionen. Även om jag läst mycket om ämnet så vill jag bara läsa mer för jag tror att dess historia är en förutsättning för att man ska ens ha en chans att förstå kineserna. Dikötter har som enda forskare fått tillgång till stängda arkiv och det han berättar från dem är svårt att ta till sig. Exempelvis var svälten så svår att man bytte barn för att slippa äta upp sitt eget.....

Så en renovering är i sammanhanget obetydlig och inget att hetsa upp sig över. Efter en vecka har de fortfarande inte hittat källan, så det blir spännande att se om och när de blir klara.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela