swedeinchina.blogg.se

Det här är beskrivning av mitt år i Kina. Fakta om Kina, subjektiva betraktelser om kulturkrockarna mellan svenska och kinesiska traditioner och levnadsvillkor. Förhoppningsvis kommer jag även att kunna ge en hel del resetips runt om i Kina och Asien. Det kommer bli ett annorlunda, spännande, chockerande och lärorikt år från och med augusti 2013 och jag hoppas att ni vill följa med på resan!

Shanghai dag nummer två

Publicerad 2013-08-21 07:25:06 i Allmänt

Ny dag i Shanghai, staden där man tillhör medelklassen om man har tillgångar värda 10 miljoner eller mer. Vi fick uppleva en betydligt trevligare dag än den förra. Strålande väder, 40 grader varmt, vilket innebar att det var ganska lugnt i stan. Hösten är nog en bättre tid att besöka Shanghai då det är lite mildare temperatur ute.
 
Det var svårt att ta in att Shanghai är en 19 miljonersstad med tanke på att det inte var någon trängsel, varken i tunnelbanan eller på den stora shoppinggatan, Nanjing Lu. Då gick vi förstås inte till Shanghai No 1 Departmentstore, en av butikerna som dagligen har 100 000 besökare, . 
 
Lugnt på shoppinggatan Nanjing Lu
 
Att se allt som Shanghai har att erbjuda kräver tid. Tyvärr hade vi inte så mycket av den varan eftersom vi skulle bli upphämtade av Pers chaufför kl 17, så vi valde att se The Bund, åka upp i Shanghai World Financial Center Observatory och besöka "fake market".
 
The Bund är kanske den mest kända sevärdheten och vyn i Shanghai. Området uppfördes under den tid när Shanghai var världens tredje viktigaste handelscentrum (ca 1900). The Bund ligger vid Huangpu-floden och utmed den kan man gå efter strandpromenaden med The Bund på ena sidan floden och Pudong på andra sidan.
 
Fairmont Peace Hotel utmed The Bund, byggd av Victor Sassoon
 
I Pudong, som har gått från att ha varit stadens fattigaste område med slum och bordeller till att bli en av de största byggnadsplatserna i världen och har numera en skyline med skyskrapor. Vi åkte upp i den byggnad som ser ut som en kapsylöppnare, Shanghai World Financial Center, 492 meter och världens högsta observatorium. På hundrade våningen har de glasgolv så att man kan se rakt ner till marken. En hisnande känsla! Nästa gång vi åker dit kanske Shanghai Tower Pudong vara färdigbyggd, Den byggnaden ska bli 632 m.
 
Vyn mot Pudong från strandpromenaden. 
 
 
474 m upp i luften!
 
Innan vi åkte till Ningbo, ca 3 timmars resa söder om Shanghai, hann vi med ett besök på Fake-market. Som de goda konsumenter vi är handlar vi förstås inte med kopior, men om vi skulle det så finns det stor prutmån. Eller vad sägs om Converse för 50 kr, Adidasväskor för 100 kr mm mm. Paul Frank (eller som på ett ställe Pau Frank) var särskilt populärt. Vart vi än såg så tänkte vi på Maria Jämtelid! 
 
 Mer om Shanghai senare!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela