swedeinchina.blogg.se

Det här är beskrivning av mitt år i Kina. Fakta om Kina, subjektiva betraktelser om kulturkrockarna mellan svenska och kinesiska traditioner och levnadsvillkor. Förhoppningsvis kommer jag även att kunna ge en hel del resetips runt om i Kina och Asien. Det kommer bli ett annorlunda, spännande, chockerande och lärorikt år från och med augusti 2013 och jag hoppas att ni vill följa med på resan!

Kinesiskt nyår

Publicerad 2014-02-03 15:43:00 i Allmänt

Samtidigt som invigningen av kulturhuvudstadsåret sker hemma i Umeå firar vi här det kinesiska nyåret. Det har varit några fantastiska dagar här med en temperatur mellan 18-28 grader så det har blivit långa och många promenader med lånehunden Coco. Det är en otroligt cool och stabil jaktlabrador och redan från första dagen kändes det som att hon bott här länge. Som tur är hon inte skotträdd, det skjuts upp fyrverkerier väldigt ofta och framför allt I torsdags, som räknades som själva nyårsafton. Det är inte alla år man firar nyårsafton två gånger inom en månad. Vi är fem svenska och danska familjer kvar här i Ningbo och vi träffades, åt gott och hade en väldigt trevlig kväll ihop. Coco följde förstås med och jag tror att hon uppskattar att slippa ligga ensam hemma i tre veckor med rastning två gånger per dag.
 
Det kinesiska nyåret är en väldigt viktig helg här i Kina och för många av kineserna den enda helg med lite längre ledighet. Nyåret firas, håll i er nu, under den andra nymånen efter vintersolståndet. Det inträffar någon gång under perioden 21 januari till 19 februari i den gregorianska kalendern, det vill säga i den kalender vi i Sverige och de flesta i världen använder sig av. Den kinesiska kalendern kallas även för månkalendern, kanske för att månaderna inleds vid en nymåne. Eftersom ett månvarv varar 29,5 dagar innehåller varje månad 29 el 30 dagar. Kineserna har inte namn på sina månader utan kallar dem den första månaden, den andra månaden osv. Åren innehåller oftast 12 månader men vart tredje år har man 13 månader.
 
För många är nyåret den enda tid man ser sina barn och andra familjemedlemmar. Man samlas på nyårsafton och äter god mat och sitter och pratar hela natten. Överallt kan man se fyrverkerier, röda bonader och prydnader och slutligen mat, och då främst fisk. Historien bakom detta är en legend om en fasansfull varelse, Nian, som åt allt levande han kom åt. Han kom på natten vid varje fullmåne och för att skrämma i väg honom använde människorna det som Nian var rädd för: färgen rött, eld och höga ljud. Så för att fortsätta hålla borta besten hänger man röda saker och pappersremsor med lyckobringande budskap. Och smäller fyrverkerier så det räcker och blir över. Om inte de ständiga fyrverkerierna låter tillräckligt mycket brukar man, för att skapa ytterligare oväsen, också skicka ut barnen i långa tåg. Jo, just det. En annan viktig sak under nyåret är den statliga nyårsgalan som visas på tv och samlar hela familjen. Nu börjar dock ungdomarna välja de alternativa nyårsgalorna som gör parodi på händelser som skett under året. Efter nyårsafton är det allt fler kineser som reser i väg. Det gör att det blir trångt och att priserna höjs på turistorterna runt om i Asien. Vi var skeptiska till att stanna kvar i Kina men vi har tack vare goda vänner haft en riktigt trevlig vecka. Avslutar med några bilder från Ningbo.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela